CEO Corner

Wrokoman Dei

 Beste medewerker,

Zoals de meeste landen viert Suriname op 1 mei de Dag van de Arbeid. Deze dag staat bij ons ook bekend als Wrokoman Dei. Onder normale omstandigheden wordt deze feestdag meestal in recreatieve sfeer herdacht. Helaas is niets nu meer normaal en worden we geacht op zaterdag 1 mei in huis te zijn om op deze wijze met elkaar te helpen voorkomen dat de derde golf van het coronavirus nog meer slachtoffers eist.

De arbeidsmarkt is wereldwijd heel hard getroffen door de Covid-19 crisis. En helaas is het einde nog niet in zicht. De economische crisis die is ontstaan als gevolg van het coronavirus heeft vooral op kleine landen als Suriname een enorme impact. Al langer dan een jaar staan kleine en grote bedrijven voor immense uitdagingen. In bijvoorbeeld de luchtvaart- en toerismesector zijn aanzienlijke omzetdalingen en banenverlies een keiharde realiteit.

De coronaviruspandemie wordt door de Internationale Arbeidsorganisatie (ILO) omschreven als “de ergste wereldwijde crisis sinds de Tweede Wereldoorlog”. Wereldwijd heeft de pandemie een catastrofaal effect gehad op het bedrijfsleven. Waar bedrijven gesloten moeten worden, zit het personeel zonder werk. Omdat de bedrijven niet operationeel zijn, worstelen ze met het beheersen van de kosten en hebben ze onvoldoende cashflow om voor het financiële welzijn van hun personeel te zorgen. En dit, terwijl de beroepsbevolking momenteel juist voldoende inkomen nodig heeft om te overleven en een gezond en veilig leven te leiden. Hoewel er vanwege de verstoring van de wereldeconomie als gevolg van het coronavirus dus minder te vieren valt, geeft het ongetwijfeld een geruststellend gevoel dat u als werkende professional bij het SZF ’s nachts kunt gaan slapen in de wetenschap dat uw baan, en dus uw inkomen, verzekerd is.

En toch willen wij in deze pandemische tijden extra aandacht besteden aan de werkomgeving voor de medewerker. De huidige situatie is er vooral één van onzekerheid. U zult vast wel iemand kennen die zijn baan kwijt is of het met minder of zelfs zonder inkomsten moet doen. In deze uitdagende tijd wil de directie u een werkomgeving bieden die gebouwd is op vertrouwen, transparante communicatie, oor voor elkaar en een werkplek die een gevoel van eenheid oproept. Wij gaan voor het concept van positieve bekrachtiging, waarbij wij uw inspanningen erkennen en daar trots op zijn. De wetenschap dat u gewaardeerd wordt door uw organisatie biedt een fijn gevoel. Dit zorgt op zich ook weer voor de bedrijfscontinuïteit, aangezien u bereid bent een stapje extra te doen in deze moeilijke tijd waarin wij leven.

Onthoud u dan ook dat deze Dag van de Arbeid voor ons een eerbetoon is aan u. Dit vanwege het feit dat u allen de SZF-motor draaiende weet houden te midden van deze crisis. In goede tijden delen we de winsten, in tijden van crisis delen we de offers.

Ik wens u een bezinningsvolle Wrokoman Dei toe.

 

Amar Randjitsing

Algemeen directeur