GEZONDHEIDSENCYCLOPEDIE

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Zoeken op: Allergie

52 resultaten gevonden

 • Acne
  Acne is een ontsteking van de talgkliertjes in de huid. Hierdoor ontstaan mee-eters, puistjes of pukkels. Talgkliertjes zitten overal in je huid, behalve in je handpalmen en voetzolen. Deze huidaandoening komt vooral voor op plekken waar veel talgkliertjes zitten, zoals op je rug en gezicht (met name je voorhoofd en je kin). Acne is één van de meest voorkomende aandoeningen bij de mens. Iedereen heeft er wel eens last van. Het komt vooral voor tussen het 14e en 25ste levensjaar, daarom spreekt men ook wel van jeugdpuistjes, maar volwassenen kunnen er ook last van hebben. Het is een onschuldige aandoening, maar kan cosmetisch zeer storend zijn en zelfs leiden tot onzekerheid.
  Lees verder
 • Allergie
  Wat is allergie? Een allergische reactie is een aanval van het immuunsysteem op niet schadelijke stoffen (allergenen). Ons immuunsysteem voert een dagelijkse strijd tegen schadelijke stoffen en micro-organismen die proberen het lichaam binnen te dringen. Het lichaam herkent deze stoffen en maakt ze onschadelijk. Soms gaat er iets mis en reageert het lichaam op stoffen die eigenlijk helemaal niet schadelijk zijn. Dan ontstaan er allergieën. De meest voorkomende allergische reacties zijn: Netelroos Dermatitis (huidontsteking) Astma-aanval Hooikoortsaanval Een allergie geeft in de meeste gevallen een reactie op de huid, slijmvliezen, luchtwegen of het maag-darmstelsel. Soms wordt een allergische aanval ten onrechte voor een verkoudheid aangezien.
  Lees verder
 • Allergie voor hond of kat (Dierenallergie)
  Wat is een allergie voor een hond of kat? Een allergie voor honden en katten is een aandoening waarbij je verschillende klachten krijgt door honden of katten. Allergie is een reactie van het afweersysteem op lichaamsvreemde stoffen. Normaal gesproken hoort je afweersysteem alleen te reageren op dingen die je ziek kunnen maken, zoals bacteriën en virussen. Bij deze allergie reageert je afweersysteem op stofjes die honden en katten verspreiden, die op zichzelf niet schadelijk hoeven te zijn. Bij een allergie krijg je verschillende klachten, zoals vaak niezen, een loopneus en jeuk aan je ogen. Niet alleen bij honden en katten kan dit gebeuren, voor bijna alle andere diersoorten komen allergieën voor, zoals paarden, konijnen, muizen en vogels.
  Lees verder
 • Allergische rinitis (Hooikoorts)
  Wat is hooikoorts? Hooikoorts is één van de meest voorkomende allergieën. Hooikoorts is een overgevoeligheid of allergische reactie van je lichaam op pollen. Deze pollen zijn het stuifmeel van grassen, bloemen, planten en bomen die in bloei staan. De pollen zweven door de lucht en adem je in. Als het afweermechanisme van je lichaam in de war is, dan kan het reageren op deze pollen. In je lichaam ontstaat vervolgens een allergische reactie. Hierbij komt de stof histamine vrij. Histamine zorgt voor de kenmerkende klachten bij hooikoorts.
  Lees verder