GEZONDHEIDSENCYCLOPEDIE

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Zoeken op: Maligne en benigne tumoren

52 resultaten gevonden

 • Aangeboren bijniervergroting
  Wat is een bijniervergroting? Aangeboren bijniervergroting betekent meestal een vergroting van de bijnierschors. Oorzaak Oorzaak is een gebrek aan een bepaald eiwit dat de aanmaak van een belangrijk hormoon regelt (cortisol). Symptomen Het kan zijn dat het gebrek niet totaal is, waardoor de verschijnselen pas op de lagere school of in de pubertijd zichtbaar worden. De verschijnselen die ontstaan, worden vooral veroorzaakt door een toename van de mannelijke hormonen en zijn daarom juist bij meisjes opvallend: een vervroegde pubertijd, sterke beharing, een vermannelijking, menstruatiestoornissen, onvruchtbaarheid en hoge bloeddruk.
  Lees verder
 • Alvleesklierkanker (Pancreascarcinoom)
  Wat is alvleesklierkanker? Alvleesklierkanker is een vorm van kanker die zich bevindt in de alvleesklier. De alvleesklier (of pancreas) ligt in de buikholte. Deze langwerpige klier maakt enzymen en hormonen die nodig zijn voor ons dagelijks functioneren. De enzymen zijn met name betrokken bij de vertering van voedsel. De hormonen beïnvloeden de spijsvertering en het functioneren van de darmen. De alvleesklier maakt bijvoorbeeld ook insuline aan, wat belangrijk is bij het regelen van het bloedsuiker gehalte. Als je alvleesklierkanker hebt, dan is ergens in dat orgaan iets fout gegaan bij de opbouw van nieuwe cellen. Ze zijn ongecontroleerd gaan delen waardoor een tumor of gezwel in het orgaan is ontstaan. Deze gezwellen kunnen goedaardig of kwaadaardig zijn. Goedaardige gezwellen groeien niet door andere weefsels heen en zijn dus relatief ongevaarlijk. Bij kwaadaardige tumoren kunnen de cellen in omliggende weefsels en organen binnendringen. In dit geval is er sprake van kanker. In de alvleesklier komen verschillende soorten cellen voor, die kunnen leiden tot verschillende vormen van kanker.
  Lees verder
 • Angioma senilis (Ouderdoms haemangioom)
  Wat is ouderdoms haemangioom? Ouderdoms haemangioom, ook wel seniel angioom of angioma senilis genoemd, is een vorm van haemangionoom die op latere leeftijd ontstaat. Het kan al ontstaan vanaf je 25ste, maar komt vooral voor bij mensen boven de 40. Een haemangioom is een goedaardige tumor. Het is een opeenhoping van kleine bloedvaten, de haarvaatjes. Haemangiomen zien eruit als kleine, rode bultjes. Ze kunnen overal op je lichaam voorkomen. Over het algemeen geven de bultjes geen klachten, behalve wanneer ze op een vervelende plek zitten, zoals vlakbij je oog. Door de helderrode kleur worden de bultjes ook wel cherry (kersen) angiomen genoemd. Ouderdoms haemangioom begint vaak met een paar kleine bultjes (ongeveer 1 mm). Deze zullen geleidelijk steeds groter (6 mm) worden en je zult er ook steeds meer krijgen.
  Lees verder
 • Asbestose
  Wat is asbestose? Asbestose is een longziekte die ontstaat door inademing van asbeststof (magnesium silicaat). Het is zeer gevaarlijk vanwege het risico op longkanker. Vroeger kwam deze typische beroepsziekte veel meer voor, omdat met asbest werd gewerkt zonder beschermende maatregelen. Arbeiders van scheepswerven, verwarmings- en isolatiebedrijven en asbestmijnen werden er dagelijks aan blootgesteld. Tegenwoordig mag asbest niet meer in woningen en gebouwen worden gebruikt vanwege het gevaar voor de volksgezondheid. De verschijnselen van asbestose, zoals hoest en kortademigheid, kunnen veel eerder optreden dan die van bijvoorbeeld de stoflongen bij mijnwerkers, soms al na 5 jaar. Röntgenfoto's kunnen uitsluitsel geven voor wat betreft de diagnose. Voorkom inademen van asbestvezels door mond/neusbeschermers te dragen.
  Lees verder