GEZONDHEIDSENCYCLOPEDIE

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Zoeken op: Voeding en slaap

52 resultaten gevonden

 • Anorexia nervosa
  Wat is anorexia nervosa? Anorexia nervosa is een eetstoornis. Letterlijk betekent anorexia: gebrek aan eetlust. In feite heb je wel gewoon honger als je anorexia nervosa hebt, maar je onderdrukt dit. Als je anorexia nervosa hebt, heb je een extreem verlangen om mager te zijn en een verstoord eetgedrag. Twee vormen van anorexia nervosa Er zijn twee vormen van anorexia nervosa: het eetbuien/ontlasting bevorderende type en het beperkende type. Het eetbuien/ontlasting bevorderende type Als je het eetbuien/ontlasting bevorderende type anorexia nervosa hebt, heb je regelmatig last van eetbuien. Vervolgens wil je het voedsel op een onnatuurlijke manier zo snel mogelijk kwijt raken. Dit kan bijvoorbeeld door je vinger in je keel te steken of laxeermiddelen te gebruiken. Het beperkende type Als je het beperkende type anorexia nervosa hebt, heb je geen last van eetbuien. Ook probeer je je voedsel niet op een onnatuurlijke manier kwijt te raken. In plaats daarvan ben je constant aan het vasten en soms ga je daarbij extreem sporten. Beide typen anorexia nervosa zijn levensgevaarlijk. Vaak heb je zelf niet door hoe ernstig de situatie is en is hulp van buitenaf nodig. Anorexia nervosa moet niet verward worden met boulimia nervosa of binge eating disorder. Hoewel boulimia nervosa en binge eating disorder ook eetstoornissen zijn, zijn er grote verschillen. Voor de oorzaken, symptomen en behandelingsmogelijkheden bij boulimia nervosa, verwijzen we je graag naar de pagina over boulimia.
  Lees verder
 • Beenaderbloedstolsel
  Wat is een beenaderbloedstolsel?Een bloedprop of thrombus kan een bloedvat (ader of slagader) helemaal of gedeeltelijk verstoppen. Dit proces heet trombose en treedt relatief vaak op in de diep gelegen bloedvaten van de benen, meestal in de kuit of de dij en vaak na langdurige bedrust. Het gedeelte wordt dik en pijnlijk, omdat de normale bloeddoorstroming belemmerd is waardoor de druk in de aderen en haarvaten stijgt en een vochtophoping (oedeem) ontstaat.Trombose in de diep gelegen vaten van de benen komt relatief gezien niet zo veel voor. Een verhoogd risico hebben ouderen, mensen die te zwaar zijn, te weinig bewegen of een bloedziekte hebben (polycythemie) en vrouwen die oestrogeen slikken. Complicaties Er kunnen gevaarlijke complicaties ontstaan als een stukje bloedprop losschiet en ergens anders een verstopping veroorzaakt. Dit kan bijvoorbeeld in de long gebeuren; dit heet longembolie.BehandelingBij aanleg voor trombose wordt soms een kinderaspirine van 80 mg (1 tablet per dag) voorgeschreven.  
  Lees verder
 • Beroerte (CVA)
  Wat is een beroerte? In het kort: Beroerte is de verzamelnaam voor herseninfarct, hersenbloeding en TIA. Bij een beroerte krijgen delen van de hersenen te weinig bloed, zuurstof en voedingsstoffen door een geknapt of verstopt bloedvaatje in de hersenen. Risicofactoren voor een beroerte zijn onder andere een hoge bloeddruk, diabetes, een ongezonde leefstijl, hart- en vaatziekten en langdurige stress. Bekende symptomen van een beroerte zijn een scheve mond, verward praten en een verlamde arm. Bij verdenking op een beroerte is het belangrijk om direct de huisarts te bellen of naar de Spoedeisende Hulp te gaan. Door de beschadiging van hersenweefsel heeft een beroerte vaak ernstige gevolgen. Een beroerte moet snel behandeld worden. Hoe langer een beroerte duurt, hoe meer schade er ontstaat. Over een beroerte Een beroerte is een verzamelnaam voor verschillende aandoeningen in de hersenen, namelijk het herseninfarct, de hersenbloeding en de TIA. Bij een hersenbloeding knapt een bloedvaatje in de hersenen, bij een herseninfarct en TIA zit een bloedvaatje in de hersenen dicht. Bij alle drie de aandoeningen krijgen delen van de hersenen te weinig bloed en daardoor te weinig zuurstof en voedingsstoffen. Bij een hersenbloeding raakt het hersenweefsel ook beschadigd door het bloed dat uit een bloedvat stroomt. Omdat aan de symptomen vaak niet goed te zien is om welke aandoening het gaat, worden de aandoeningen in eerste instantie beroerte genoemd. Bij ongeveer 80% van de beroertes blijkt het uiteindelijk om een herseninfarct te gaan. Betekenis CVA CVA is een afkorting voor Cerebro Vasculair Accident. CVA betekent letterlijk ongeluk (accident) in de bloedvaten (vasculair) van de hersenen (cerebro).
  Lees verder
 • Beroerte (Herseninfarct)
  Wat is een herseninfarct? Een herseninfarct is een gevolg van de onderbreking van de bloedtoevoer naar een deel van de hersenen. Het achterliggende hersenweefsel krijgt niet meer genoeg zuurstof en dat deel van de hersenen kan afsterven. Hierdoor ontstaan bijvoorbeeld uitvalsverschijnselen. Verschil herseninfarct en hersenbloeding Het verschil tussen een herseninfarct en een hersenbloeding is dat een herseninfarct ontstaat door een bloedpropje in een bloedvat in de hersenen en dat een hersenbloeding ontstaat door een bloeding in of rond de hersenen. Aan de symptomen bij deze aandoeningen is vaak niet te zien om welke van de twee aandoeningen het gaat. Daarom worden een herseninfarct en hersenbloeding in eerste instantie allebei een beroerte of CVA genoemd.
  Lees verder