GEZONDHEIDSENCYCLOPEDIE

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Zoeken op: Voeding en slaap

22 resultaten gevonden

 • Pellagra
  Pellagra is een huidziekte die wordt veroorzaakt door een ernstig tekort aan vitamine B3. De aandoening wordt gekenmerkt door huid- en slijmvliesontstekingen, diarree en dementie. Een vitamine-B3 tekort bij kinderen kan tot kloofjes in de lippen leiden. Bij ouderen kan een geestelijke verwardheid gedeeltelijk te wijten zijn aan een te geringe opname en dus een tekort aan vitamine B3. Belangrijke bronnen van Vitamine B3 zijn: Vlees, vis, volkorengraanproducten, groente en aardappelen. Verder maakt het lichaam zelf niacine uit het aminozuur tryptofaan, dat een bestanddeel is van alle eiwitten in de voeding.    
  Lees verder
 • Posttraumatische dystrofie
  Wat is posttraumatische dystrofie? In het kort: Posttraumatische dystrofie kan ontstaan na een operatie of letsel aan ledematen of gewrichten. Symptomen van posttraumatische dystrofie zijn onder andere: pijn, een roodblauwe verkleuring, zwelling, verhoogde of verlaagde temperatuur en lokaal zweten. PD is goed te genezen, mits het snel wordt ontdekt en behandeld. Posttraumatische dystrofie kan leiden tot schade aan gewrichten, spieren en weefsels, als het te laat of niet wordt ontdekt en behandeld. PD kan worden behandeld met sympathicusblokkades en kan worden voorkomen door een directe behandeling met vitamine C gedurende vijftig dagen. Over posttraumatische dystrofie Posttraumatische dystrofie (PD) is een ziektebeeld dat kan ontstaan na een operatie of letsel aan een van de ledematen of andere gewrichten. De belangrijkste klacht is pijn, waarvan de ernst meestal niet past bij de ernst van het letsel of de operatie. Vaak is er sprake van PD aan een arm of been of een onderdeel daarvan. Het aangedane gebied is abnormaal van kleur (meestal roodblauwe verkleuring). Ook kan er sprake zijn van een zwelling en een verhoogde of verlaagde temperatuur en soms is er sprake van lokaal zweten. De pijn wordt erger bij aanraking of beweging. PD kan leiden tot ernstig functieverlies door dystrofie (zwakker worden) van spieren en andere weefsels. PD kan ook chronisch zijn. De aandoening is niet aan leeftijd gebonden, maar komt vaker voor bij mensen tussen de 45 en 60 jaar. Vrouwen lopen 3 keer zoveel kans op het krijgen van PD als mannen. De naam posttraumatische dystrofie is slechts een van de gebruikte namen voor dit ziektebeeld. De naam dystrofie is afgeleid van het Griekse 'dystrophia' (voedingsstoornis) en verwijst naar het verval van weefsels als gevolg van slechte doorvoeding. Andere benamingen die worden gebruikt zijn Complex Regionaal Pijnsyndroom (CRPS), Sudeck-dystrofie (of -atrofie), Sudeck-syndroom of algo(neuro)dystrofie, sympathische reflexdystrofie, reflectoir-sympathische dystrofie (RSD) en schouder-handsyndroom. De gangbare Amerikaanse benaming is Reflex Sympathetic Dystrophy (RSD). Voorkomen is beter dan genezen Als PD snel wordt ontdekt en behandeld, kan het genezen zonder restverschijnselen. Voorkomen is echter beter dan genezen, en dat geldt zeker voor posttraumatische dystrofie. Onderzoek wijst uit dat het preventief slikken van vitamine C PD bij polsbreuken kan tegengaan.
  Lees verder
 • Reflux
  Wat is reflux? In het kort: Bij reflux of brandend maagzuur stroomt er maaginhoud terug naar de slokdarm. Reflux leidt tot verschillende klachten, zoals zure oprispingen, maagpijn, misselijkheid en een opgeblazen gevoel. Soms merk je niets van reflux, dit heet verborgen reflux. Reflux heeft verschillende oorzaken. Reflux komt vaker voor bij baby’s en bij zwangere vrouwen. De klachten van reflux verdwijnen vaak door aanpassingen in leefstijl en eetgewoontes. Bij aanhoudende reflux kun je maagzuurremmers of maagzuurbinders gebruiken. Over reflux Reflux is het terugstromen van maaginhoud naar de slokdarm. Dit zorgt voor een branderig gevoel in de buik, borst of keel. Reflux komt voor bij zowel baby’s, kinderen als volwassenen. Vijfentwintig procent van de bevolking ervaart maandelijks zuurbranden. Vijf procent zelfs dagelijks. Alles wat je eet en drinkt gaat via de slokdarm naar de maag. Een afsluiting (sfincter) tussen de slokdarm en de maag zorgt ervoor dat er geen maaginhoud vanuit de maag terug stroomt naar de slokdarm. Het voedsel wordt deels in de maag verteerd door het maagzuur. De maag zelf is beschermd door een laag slijm waardoor het maagzuur daar geen schade kan veroorzaken. De slokdarm heeft deze bescherming niet. Reflux kan ontstaan doordat de afsluiting tussen slokdarm en maag niet goed functioneert. In principe kan iedereen hier last van hebben, maar bij baby’s komt reflux regelmatig voor. Er kan onderscheid gemaakt worden in de gewone reflux, of verborgen reflux. Verborgen reflux herkennen Het is soms moeilijk om een verborgen reflux te herkennen, omdat er in eerste instantie weinig klachten zijn. Bij een verborgen reflux komt de maaginhoud via de slokdarm omhoog, maar komt het tot de keel. Later zal het maagzuur de slokdarm aantasten. Daarom wordt verborgen reflux later ontdekt dan de gewone reflux. Schade aan de slokdarm door reflux heet ook wel Gastro-oesofageale refluxziekte (GORZ). Reflux bij baby’s Bij baby’s komt reflux vaker voor dan bij volwassenen. Dit komt omdat de sluitspier tussen slokdarm en maag nog onvoldoende ontwikkeld is. Hierdoor spugen ze regelmatig de zojuist gedronken melk uit. De refluxklachten verdwijnen meestal vanzelf naarmate het kind ouder wordt.
  Lees verder
 • Slaapaanvallen
  Er zijn grote variaties in de behoefte aan slaap tussen verschillende mensen. Sommige mensen hebben aan zes uur slaap per nacht voldoende, terwijl anderen na een nacht van negen uur slaap zelfs gedurende de dag behoefte aan slaap hebben. Tijdens een slaapaanval, die iedereen wel eens heeft, ontstaat een grote behoefte aan slaap. Je voelt je slap, wazig, bent afwezig en hebt de neiging in slaap te vallen. Vaak is dit een normaal verschijnsel dat voorkomt na een lange dag hard werken of een vermoeiende periode. Een nacht goed slapen doet alle vermoeidheid vaak snel verdwijnen. Wanneer slaapaanvallen echter regelmatig terugkeren, ook overdag, is er vaak iets aan de hand. Ga bij je zelf na of oververmoeidheid, grote spanningen, onvrede, depressiviteit, of (overmatig) gebruik van slaapmiddelen een rol spelen en probeer eerst hier wat aan te doen. Raadpleeg de huisarts bij onvoldoende resultaat of regelmatig terugkerende aanvallen van slaap of een chronisch aanwezige moeheid.      
  Lees verder