Aangeboren oorafwijking

Wat is een oorafwijking?

Oorschelpafwijkingen komen veel voor. Minder vaak komt een afwijking van het midden- of binnenoor voor. Deze laatste afwijkingen gaan meestal gepaard met gehoorsvermindering. Afwijkingen in de oorschelp kunnen soms door middel van een operatie worden gecorrigeerd. Een bekende afwijking is een flapoor. Hierbij is sprake van flink ontwikkelde oorschelpen die van het hoofd afstaan. Lees meer over de oorzaken, gevolgen en behandeling van flaporen.

Oorzaak

Oorzaak is een stoornis in de vorming van de vouwen in oorschelp.

Behandeling

Het heeft geen enkele zin om te proberen flaporen te corrigeren door de oren 's nachts tegen het hoofd te fixeren. Ze kunnen echter wel door een eenvoudige operatieve ingreep worden gecorrigeerd. De chirurg maakt een insnijding in de huidplooi achter het oor, verwijdert een huidreep en eventueel wat kraakbeen, waarna het oor strak tegen het hoofd wordt getrokken en de wond gehecht.

De littekens zitten verborgen achter het oor en zijn dus praktisch onzichtbaar. Onder de vier jaar kan deze operatie echter niet worden uitgevoerd, omdat de oren dan nog niet voldoende zijn uitgegroeid.