Aangeboren penisafwijking

Wat is een aangeboren penisafwijking?

De penis van de man heeft twee functies: als geslachtsorgaan en als transportorgaan voor urine. Er bestaan aangeboren afwijkingen waarbij de penis niet goed of geheel niet is aangelegd.

Hypospadie

Een van de meest voorkomende aangeboren afwijkingen aan de penis is hypospadie. Hierbij komt de plasbuis niet uit aan de top van de penis, maar aan de onderkant van de eikel of zelfs halverwege de penis of in het scrotum (de balzak). De penis krijgt hierdoor een kromming. Soms is hierdoor bij de geboorte in eerste instantie niet duidelijk of het om een jongen of een meisje gaat. De afwijking wordt meestal operatief verholpen als het jongetje ongeveer een jaar oud is.

Kleine penis

Ook kan de penis door ontwikkelingsstoornissen in groei achterblijven en daardoor een kleinere grootte hebben. In de regel lijdt een kleine penis niet tot problemen. Gevoelsmatig baart deze 'klacht' soms wel zorgen. Raadpleeg in dat geval de huisarts.

Oorzaak van hypospadie

Hypospadie ontstaat meestal spontaan. Soms komt het in de familie vaker voor en een enkele keer speelt het gebruik van DES door bijvoorbeeld een oma een rol. 

Behandeling

De behandeling is operatief. De opening van de plasbuis wordt verlengd tot op de top van de penis, de kromstand wordt gecorrigeerd en de esthetisch storende voorhuid wordt verwijderd of hersteld.23 okt. 2018.