Aantasting van het verlengde merg

Wat is een aantasting van het verlengde merg?

Het verlengde merg (medulla oblongata) vormt de verbinding tussen het onderste deel van de hersenen (de hersenstam) en het ruggenmerg. Het ruggenmerg loopt vanuit je hersenen door de wervelkolom naar beneden en bevat zenuwen die de opdrachten vanuit je hersenen naar alle lichaamsdelen sturen.

In het verlengde merg beginnen verschillende hersenzenuwen die de spieren van onder meer je gezicht en gehoor aansturen. Ook zitten er centra voor het reguleren van vitale functies zoals je hartslag, ademhaling en bloeddruk. Een beschadiging van het verlengde merg kan daarom ernstige gevolgen hebben.

Mogelijke oorzaken van een aantasting van het verlengde merg zijn:

  • een ontsteking;
  • beschadiging door een ongeval;

beknelling door hernia, een aangeboren afwijking (bijv Chiari-misvorming) of een tumor (kanker).

Afhankelijk van de aandoening treden verschijnselen op. Tinteling en uitstralende pijn in de rug en benen, een verdoofd gevoel in het onderlichaam en uitval van functie (verlamming) en gevoelsstoornissen komen voor. Een beknelling van het verlengde merg geeft onder meer nekklachten, slikstoornissen of loopstoornissen.

Soortgelijke klachten kunnen overigens ook bij andere aandoeningen voorkomen. Raadpleeg daarom bij langer bestaande of verergerende klachten een arts voor advise.