Ablatio retinae (Netvliesloslating)

Wat is netvliesloslating?

Ablatio retinae (netvliesloslating) is het loslaten van het netvlies van je oogbol. Bij een netvliesloslating is een operatie noodzakelijk, omdat je anders slechtziend of blind kunt worden.

In je oog is de gehele ruimte tussen de lens en het netvlies gevuld met glasvocht (zie figuur 1). Als je ouder wordt, verandert de samenstelling van het glasvocht. Het glasvocht krimpt iets en trekt zich geleidelijk terug van het netvlies. (zie figuur 2). Dit is een normaal ouderdomsproces. Op een gegeven moment laat het glasvocht los van je netvlies. Dit is een natuurlijk proces, dat meestal ongecompliceerd verloopt. Door het loslaten van het glasvocht kunnen scheurtjes in je netvlies (zie figuur 3) en bloedinkjes in je oog ontstaan. Door zo’n scheurtje kan vocht onder het netvlies komen, waardoor het netvlies los komt te liggen. Dit noemen we een netvliesloslating (zie figuur 4).

Naast leeftijd zijn er nog andere factoren die de kans op een netvliesloslating vergroten:

  • Als je erg bijziend bent.
  • Als iemand in je familie ook een netvliesloslating heeft gehad.
  • Na een staaroperatie.
  • Als je aan het andere oog een netvliesloslating hebt gehad.

Als je bij een ongeluk een klap tegen je hoofd of je oog hebt gehad.

Als er sprake is van glasvochtloslating kun je allerlei troebelingen zien zoals stipjes, vlekken en sliertjes. Deze worden mouches volantes (vliegende muggen) genoemd. Als het netvlies loslaat kun je soms een donkere wazige vlek zien die meestal begint aan de rand van je gezichtsveld. Als je bij netvliesloslating niet aan het oog geholpen wordt, kun je aan dat oog blind raken.

Er zijn verschillende methoden om je netvlies weer op zijn plek te krijgen. De twee meest gebruikte methoden zijn een uitwendige operatie (cerclage/plombe) en een inwendige operatie (vitrectomie).

Uitwendige operatie: cerclage/plombe
Bij een uitwendige operatie, oftewel cerclage plombe, wordt een siliconenbandje rondom je oog (cerclage) aangebracht. Lees meer over een uitwendige netvliesoperatie op Ziekenhuis.nl.

Inwendige operatie: vitrectomie
Bij een inwendige operatie wordt eerst het glasvocht zoveel mogelijk uit je oog verwijderd. Daarna wordt het netvlies op zijn plaats gedrukt met behulp van een speciale vloeistof. Soms wordt een vitrectomie gecombineerd met het aanbrengen van een bandje (cerclage) rond het oog. Lees meer over een vitrectomie op Ziekenhuis.nl.

In ongeveer 90% van de gevallen lukt het om het netvlies weer op zijn plaats te krijgen en te houden. Soms zijn hier wel meerdere operaties voor nodig. Hoe goed je gezichtsscherpte uiteindelijk zal zijn, hangt met name af van de toestand van je netvlies vóór de operatie.