Acute oorontsteking (Otitis)

Wat is acute oorontsteking?

In het kort:

  • Een acute oorontsteking is een onverwachte ontsteking van het middenoor, binnenoor of uitwendige oor.
  • Het ontstaat doordat virussen, bacteriën of schimmels zich in het oor vermenigvuldigen.
  • De symptomen van een oorontsteking zijn verkoudheid, oorpijn, koorts en buikpijn.
  • Neem bij het vermoeden van een oorontsteking contact op met je huisarts.
  • De behandeling kan bestaan uit een antibioticakuur en pijnstillers.

Over een acute oorontsteking

Een acute oorontsteking is een ontsteking die plotseling ontstaat en minder dan drie weken aanhoudt. Er zijn drie verschillende vormen oorontstekingen: middenoorontsteking, binnenoorontsteking en ontsteking van het uitwendige oor.

Zie desbetreffende artikelen voor meer informatie:
- Middenoorontsteking (Otitis media)
- Binnenoorontsteking (Otitis interna)
- Uitwendige oorontsteking (Otitis externa)

Als je een oorontsteking hebt en het trommelvlies breekt niet vanzelf door en de neusdruppels helpen ook niet, dan is het verstandig naar je huisarts te gaan. Deze kan je dan een antibioticakuur geven om de ontsteking te bestrijden. Het is belangrijk dat je de kuur helemaal afmaakt ook als de pijn verdwenen is, omdat de ontsteking anders weer terug kan komen.

Bij een uitwendige oorontsteking, als zich een prop oorsmeer voor je trommelvlies heeft gevormd, zal de huisarts je oor uitspuiten. Dit doet geen pijn, maar kan wel een beetje onprettig aanvoelen.

Bij kinderen die vaak last hebben van een middenoorontsteking kan de huisarts ervoor kiezen om het kind door te sturen naar de KNO arts. Deze kan eventueel buisjes in het trommelvlies plaatsen. Deze buisjes maken dan een open verbinden tussen het middenoor en de uitwendige gehoorgang. De buisjes pakken niet direct de oorzaak van het probleem aan, maar zorgen er wel voor dat het gehoorverlies direct verdwijnt. De buisjes gaan zes tot twaalf maanden mee en hierna geneest het trommelvlies weer vanzelf. Een op de drie kinderen heeft meerdere keren buisjes nodig.

Als een kind oorontsteking heeft is het belangrijk dat hij of zij genoeg blijft drinken. Het is niet erg als een kind niet wil eten.

Tegen de pijn kan eventueel een paracetamol helpen. Bij de drogist of apotheek kun je vragen naar de juiste dosering en de juiste vorm (drankje, tablet of zetpil).

Bij de drogist kun je neusdruppels kopen die de zwelling van het neusslijmvlies verminderen. Hierdoor gaat de verbinding tussen je neus- en keelholte en je middenoor weer openstaan, zodat het ontstekingsvocht weg kan lopen. Deze druppels mag je maximaal drie keer per dag gebruiken en niet langer dan zeven dagen achter elkaar.

Ga niet in je oor wroeten met een wattenstaafje, haarspeld of iets dergelijks. Dit kan irritatie veroorzaken en de ontsteking verergeren.

Voor de bestrijding van een oorontsteking met een trommelvlies dat nog intact is (dus niet bij een loopoor) kunnen oordruppels worden gebruikt. Doe dit alleen op voorschrift van een arts.