Afkickverschijnselen

Wat zijn afkickverschijnselen?

Afkickverschijnselen worden ook wel onthoudingsverschijnselen of ontwenningsverschijnselen genoemd. Dit zijn (negatieve) verschijnselen die optreden na het stoppen van het gebruik van verslavende middelen zoals:

 • Alcohol
 • Drugs
 • Nicotine
 • Sommige medicijnen

Naast dat iemand verslaafd kan raken aan middelen, is het ook mogelijk om verslaafd te raken aan bepaald gedrag zoals gamen of eten. Dit worden gedragsverslavingen genoemd en ook na het stoppen van deze vormen van bepaald gedrag kunnen er afkickverschijnselen optreden

De oorzaak van afkickverschijnselen is dat het lichaam te lang zonder het verslavende middel zit. Tijdens het afkicken, verdwijnt het verslavende middel langzaam uit je systeem. Het lichaam is hier niet aan gewend en geeft signalen dat het behoefte heeft aan meer.

Na het drinken van alcohol of na het roken van een sigaret komt er in je lichaam een stofje vrij, dopamine genaamd. Dopamine geeft een gevoel van beloning, plezier en genot. Ook bij gedragsverslavingen zoals gamen komt dopamine vrij. Door de dopamine voelen verslaafden zich vaak goed als zij het verslavende middel innemen of uitvoeren, waardoor zij steeds vaker op zoek gaan naar dit gevoel. Echter worden de ontvangers van je lichaam steeds minder gevoelig voor de effecten van het verslavende middel of gedrag, waardoor je steeds meer tot je moet nemen voor hetzelfde effect. Als je het verslavende middel niet meer neemt of uitvoert geeft je lichaam signaaltjes af en dit zijn afkickverschijnselen

Afkickverschijnselen treden vaak al op binnen24 uur nadat de persoon is gestopt met het verslavende middel en kunnen tot enkele weken aanhouden. De precieze afkickverschijnselen verschillen per verslaving. Ook de duur en de ernst van de afkickverschijnselen verschillen van persoon tot persoon en zijn afhankelijk van hoe erg iemand verslaafd was aan het middel of aan het gedrag.

Vaak voorkomende afkickverschijnselen zijn:

 • Rusteloosheid
 • Misselijkheid
 • Prikkelbaarheid
 • Hoofdpijn
 • Zweten
 • Verhoogde bloeddruk
 • Spierkrampen

De behandeling van afkickverschijnselen is erop gericht om zo goed mogelijk met de afkickverschijnselen om te kunnen gaan. Het belangrijkste is dat je voordat je stopt met de verslaving je realiseert van en jezelf voorbereidt op eventuele afkickverschijnselen. Besef dat de afkickverschijnselen een aantal dagen aanhouden en dat de eerste dagen het ergst zijn. Accepteer dat je waarschijnlijk een aantal dagen slecht slaapt en dat je je niet goed zult voelen. Zoek daarnaast de rust op. Doe dingen waar je ontspannen van wordt zoals een boswandeling en verwen jezelf. Blijf jezelf motiveren door leuke dingen te doen of jezelf een cadeau te geven.

Voeding bij afkickverschijnselen

Probeer tijdens de periode met de afkickverschijnselen regelmatig te blijven eten. Ondanks eventuele misselijkheid kun je beter telkens kleine hoeveelheden eten. Probeer koffie en thee te vermijden. Hier zit namelijk cafeïne in, en hier word je (nog) onrustiger van.

Begeleiding en medicatie bij afkickverschijnselen

Als je gaat stoppen met je verslaving kun je het beste begeleiding zoeken. Dit kan bij je huisarts maar ook in speciale afkickklinieken. Er is geen specifieke medicatie om af te kicken. Wel kunnen bepaalde medicijnen de meest hevige afkickverschijnselen opvangen. Bespreek de mogelijkheden met je begeleider.