Alcoholische neuropathie (Neuropathie, alcoholisch)

Wat is alcoholische neuropathie?

Alcoholische neuropathie is een aandoening waarbij het zenuwstelsel beschadigd is. Het kan invloed hebben op zenuwen in je hele lichaam. Vaak raken alleen de gevoelszenuwen beschadigd, maar in sommige gevallen zijn ook de motorische zenuwen beschadigd (polyneuropathie). Veel alcoholisten krijgen op een gegeven moment klachten van het zenuwstelsel.

Alcoholische neuropathie wordt veroorzaakt door het overmatig gebruik van alcohol. Bij de afbraak van alcohol in je lever hopen zich giftige stoffen op in je lichaam. Na jarenlang overmatig alcoholgebruik tasten deze stoffen je zenuwen aan. Hiernaast hebben veel alcoholisten slechte eetgewoonten, waardoor ze te weinig voedingsstoffen en vitaminen binnenkrijgen. Het gaat hierbij vooral om vitamine B1 (thiamine) en B2 (riboflavine). Dit vitaminegebrek kan bijdragen aan het ontstaan van neuropathie, of de bestaande neuropathie verergeren.

Alcoholische neuropathie kent verschillende symptomen. Welke symptomen je krijgt, hangt af van de mate waarin je zenuwen beschadigd zijn.

Als alleen de gevoelszenuwen beschadigd zijn, kun je last krijgen van spierzwakte en gevoeligheid bij aanraking. Kenmerken van neuropathie zijn dat het doorgaans plaatsvindt aan beiden kanten van je lichaam en meestal in je benen of voeten.

Bij polyneuropathie kun je hiernaast last krijgen van pijnlijke krampen en gevoelige spieren van armen en benen.

Alcoholische neuropathie kan leiden tot permanente handicaps, verminderde coördinatie en permanente schade aan de zenuwen. Hierbij kun je permanent last krijgen van pijn en gevoelsverlies.

Hoe kun je alcoholische neuropathie behandelen?

Alcoholische neuropathie is moeilijk te behandelen. De eerste maatregel is onmiddellijk te stoppen met het gebruik van alcohol.

Je arts kan pijnstillers voorschrijven om de neuropathische pijn te verminderen. Aspirine-achtige medicijnen zoals ibuprofen werken niet, daarom worden vaak antidepressiva en anti-epileptica voorgeschreven. Daarnaast kun je vitaminesupplementen krijgen om de symptomen tegen te gaan. Soms wordt crème met lidocaïne voorgeschreven. Sommige patiënten met neuropathie hebben baat bij fysiotherapie.