Anuskramp (Proctalgia fugax)

Wat is anuskramp?

Anuskramp of proctalgia fugax is een pijnlijke kramp in je anus of je endeldarm. Het treedt vaak plotseling op en verdwijnt ook weer spontaan. Veel mensen hebben hier wel eens last van. Naar schatting gaat het om tien tot vijftien procent van de bevolking, onder wie met name jongeren. De meeste aanvallen van anuskramp treden ‘s nachts op.

Als je enkele keren last hebt van anuskramp, is er waarschijnlijk niets ernstigs aan de hand. Als je echter vaker last hebt van anuskramp, is het verstandig om naar de huisarts te gaan. De huisarts kan onderzoeken of de kramp veroorzaakt wordt door een onderliggende aandoening.

Anuskramp wordt mogelijk veroorzaakt door het samenknijpen van de endeldarm (koliek) of een verkramping van een spier van de bekkenbodem. Het kan iets te maken hebben met het prikkelbare darm syndroom. Verder kan kramp in anus of endeldarm voorkomen bij aandoeningen, zoals:

  • de ziekte van Crohn
  • colitis ulcerosa
  • een tumor
  • een infectie

Anuskramp is te herkennen aan een plotselinge aanval van hevige pijn boven de anus of in de endeldarm. De kramp in de anus is vaak van korte duur en verdwijnt snel weer.

Moet anuskramp behandeld worden?

Anuskramp hoeft meestal niet behandeld te worden. Er vindt wel een behandeling plaats wanneer een onderliggende aandoening de oorzaak is van de krampen in de anus. In dat geval moet deze aandoening worden behandeld.

Als de anuskramp vaak voorkomt en er geen onderliggende aandoening is kan de huisarts tabletten voorschrijven die de spierspanning in de anus verlagen.

Tevens kan bekkenfysiotherapie helpen om de spieren in de bekkenbodem te ontspannen of anders te leren gebruiken.

In ernstigere gevallen kan de huisarts je doorverwijzen naar een specialist. Deze kan de spierspanning verlagen met behulp van botulinetoxine-injecties (botox) of door het blokkeren van bepaalde zenuwen.

Wat kun je zelf doen bij anuskramp?

Als je anuskramp hebt, kun met warm water douchen/baden. De warmte werkt ontspannend. Stress en een verkeerde houding kunnen de klachten van anuskramp juist verergeren. Probeer stress dus waar mogelijk te voorkomen.