Artritis (Reuma)

Wat is reuma?

In het kort:

 • Reuma (artritis) is een verzamelnaam voor meer dan 200 reumatische aandoeningen. Deze aandoeningen hebben invloed op botten, spieren, gewrichten en pezen.
 • Reumatische aandoeningen kunnen in vier groepen ingedeeld worden: weke delen reuma, acuut reuma, ontstekingsreuma en slijtagereuma.
 • Van de meeste vormen van reuma is de oorzaak niet bekend.
 • Enkele symptomen van reuma zijn: het dik en warm worden van je gewrichten, langdurig pijn in de spieren of gewrichten en pijn.
 • Reuma is nog niet te genezen, maar de klachten kunnen wel behandeld worden met therapieën of medicijnen.
 • De specifieke behandeling van reuma verschilt per persoon.

Over reuma

Reuma is een verzamelnaam voor meer dan 200 verschillende reumatische aandoeningen. Deze aandoeningen hebben te maken met het bewegingsapparaat in je lichaam: botten, spieren, gewrichten en pezen. De meest bekende reumatische aandoeningen zijn:

 • Fibromyalgie (weke-delen reuma)
 • Artrose
 • Reumatoïde artritis (RA)
 • Jicht
 • De ziekte van Bechterew
 • Artritis psoriatica
 • Juveniele chronische artritis (jeugdreuma)

Deze verschillende reumatische aandoeningen kunnen worden ingedeeld in vier hoofdgroepen:

Weke delen reuma

Bij deze vorm van reuma zit de pijn niet in je gewrichten zelf, maar in de weke delen er omheen: je spieren, pezen en aanhechtingsbanden. Voorbeelden hiervan zijn een slijmbeursontsteking (bursitis), peesontsteking (tendinitis) of fibromyalgie

Acuut reuma

Acuut reuma ontstaat na een infectie met een bacterie: een streptokok. Vaak begint het met hoge koorts. Daarna worden je gewrichten pijnlijk. Bij acuut reuma heb je last van steeds een ander gewricht.

Ontstekingsreuma

Hierbij heb je plaatselijk of door je hele lichaam chronische gewrichtsontstekingen. Daardoor heb je last van pijn, stijfheid en vermoeidheid. Voorbeelden hiervan zijn reumatoïde artritis (RA) en de ziekte van Bechterew

Slijtagereuma

Hierbij raakt je kraakbeen aan de uiteinden van je gewrichten beschadigd. Het wordt dunner en kan soms helemaal verdwijnen. Je kraakbeen heeft een dempende werking, doordat dit er niet meer is heb je veel pijn en moeite met bewegen. Er is bij deze vorm van reuma geen sprake van ontstekingen. Slijtagereuma komt vooral voor in je nek, onderrug, heupen, knieën of handen. Een voorbeeld hiervan is artrose.

Niet alle vormen van reuma zijn even ernstig. Een slijmbeurs- of peesontsteking is bijvoorbeeld goed te behandelen of geneest vanzelf. Een aantal vormen geneest echter niet en wordt hierom ook wel ‘chronisch reuma’ genoemd.

Van de meeste vormen van reuma is de oorzaak niet bekend. Sommige vormen van reuma hangen ook samen met andere ziektes, waardoor de oorzaak nog lastiger te achterhalen is.

De aandoening is (nog) niet te genezen, maar vaak wel te behandelen met therapieën, medicijnen of met beide. Iedereen kan reuma krijgen, je leeftijd, geslacht of manier van leven heeft hier geen invloed op.

Je kunt reuma herkennen aan de volgende symptomen:

 • Het dik en warm worden van je gewrichten
 • Langdurige pijn in je spieren en/of gewrichten
 • Pijn en stijfheid als je even stil hebt gezeten en daarna weer gaat bewegen
 • Als je reuma hebt, heb je vaak moeite met bewegen en ben je hierdoor beperkt in je dagelijks handelingen. Ook zijn de klachten van reuma grillig: ze kunnen een tijdje weg zijn en dan ineens weer terugkomen.

Deze klachten kunnen natuurlijk ook een andere oorzaak hebben. Ga daarom altijd naar de huisarts zodat deze een goede diagnose kan stellen.

De behandeling van reuma zal van persoon tot persoon verschillen, omdat reumatische aandoeningen bij iedereen anders verlopen. Over het algemeen zijn leefregels, verantwoord bewegen en het gebruik van medicijnen onderdeel van iedere behandeling. Tijdens de behandeling krijg je te maken met een fysiotherapeut en/of een ergotherapeut.

Medicatie
Er zijn geen medicijnen die reuma kunnen genezen. De medicijnen die je huisarts je zal geven zijn gericht op het bestrijden van de pijn en het remmen van ontstekingen. Soms kan een specialist een kuur of een operatie adviseren, maar dit hangt sterk af van je persoonlijke situatie. Ook kan je kiezen voor een alternatieve behandeling. Als je dit doet, geef dit dan door aan je specialist.

Als je reuma hebt is het raadzaam je aan bepaalde leefregels te houden en verantwoord te bewegen. Het is belangrijk je lichaam niet onnodig te belasten. Dit betekent bijvoorbeeld dat je op tijd rust moet nemen en je op de juiste manier je gewrichten belast en beweegt. Je arts zal je hiervoor de goede methodes aanleren. Soms is het ook verstandig om af te vallen, omdat overgewicht je gewrichten extra belast.