Aspecifieke rugpijn

Wat is aspecifieke rugpijn?

Iedereen heeft weleens een keer last van rugpijn (gehad), meestal laag in de onderrug in het gebied tussen de onderste ribben en de bilplooien. Bij meer dan 95% van de mensen met lage rugpijn kan er geen lichamelijke oorzaak gevonden worden, zoals een tumor, osteoporose of een hernia. Er is dan sprake van aspecifieke lage rugpijn. Omdat er geen duidelijke oorzaak is, is gericht behandelen moeilijk. Hoge rugpijn komt minder vaak voor. De pijn treedt doorgaans op tussen de schouderbladen.

Duur van de klachten

De duur van de klachten verschilt per persoon. Je kunt onderscheid maken in:

  • Acute klachten: tot zes weken.
  • Subacute klachten: tussen de zes en twaalf weken.
  • Chronische klachten: langer dan twaalf weken.

Het is altijd verstandig om met lage rugpijn naar je huisarts te gaan, hij kent de alarmsymptomen wanneer er iets ernstigs aan de hand is.

Bij aspecifieke lage rugpijn is onduidelijk waar de pijn precies vandaan komt. Vaak zorgen een verkeerde houding en/of bewegingen voor de lage rugklachten. Deze verkeerde houding gaat vaak samen met een verhoogde spierspanning. Ook kan het zijn dat je een verkeerde manier van bewegen hebt, waardoor je je rug verkeerd belast. Denk bijvoorbeeld maar aan verkeerd tillen: vanuit je rug, in plaats vanuit je benen.

Ook als je mentaal niet lekker in je vel zit - bijvoorbeeld door stress -, kan dit een negatieve invloed hebben op je gestel. Hierdoor kan er een te hoge spierspanning optreden, waardoor lage rugpijn ontstaat, in stand wordt gehouden of verergert.

Niet iedereen zal dezelfde mate van pijn ervaren; bij de één zijn de rugklachten mild, terwijl bij de ander de pijn zo hevig is, dat zelfs werken niet mogelijk is. Kenmerkend aan aspecifieke lage rugpijn is in ieder geval dat buigen en lang zitten, liggen of staan pijnlijk is. Daarbij blijft de stijfheid vaak niet alleen beperkt tot de onderrug, maar kan het ook uitstralen naar één of beide benen. Als dit gebeurt, kan het zijn dat je je krampachtiger gaat bewegen of minder probeert te bewegen, met als gevolg dat er nog meer pijn en stijfheid bijkomt. Je komt dan in vicieuze cirkel van pijn en stijfheid terecht.

Je huisarts (of fysiotherapeut) kan vaststellen of je last hebt van een specifieke of aspecifieke rugklacht. Bij aanhoudende klachten (na zes weken) kan het zijn dat je eventueel wordt doorverwezen naar een medisch specialist, bijvoorbeeld voor röntgen- of MRI-onderzoek.

Voor de behandeling van aspecifieke lage rugpijn is geen standaardbehandeling beschikbaar. Belangrijk is om goed te blijven bewegen en je dagelijkse werkzaamheden (op een lager pitje) voort te zetten, ook al heb je pijn. Tegen de pijn kan je huisarts je een pijnstiller (paracetamol of ibuprofen) of ontstekingsremmer voorschrijven.

Fysiotherapie

Fysiotherapie kan een uitkomst zijn bij aspecifieke rugpijn. Een fysiotherapeut bekijkt samen met jou waar de klachten vandaan komen en hoe je ze kunt oplossen. Houden de klachten lang aan, dan kunnen één van de onderstaande therapieën hulp bieden:

Oefentherapie

Samen met een fysiotherapeut train je de spieren in je rug om zo sterker te worden. Je rugspieren moeten zo krachtig worden, dat ze de pijn beter kunnen opvangen.