Baarnoederkanker

Wat is baarmoederkanker?

Baarmoederkanker is een vorm van kanker die zich ontwikkelt in de baarmoeder. Bij de meeste vrouwen ontstaat baarmoederkanker in de binnenste slijmvlieslaag van de baarmoeder. Baarmoederkanker wordt daarom ook wel endometriumcarcinoom genoemd. Bij een minderheid van de vrouwen ontstaat de kanker in de spierwand van de baarmoeder. Dit wordt een uterussarcoom genoemd. Baarmoederkanker groeit over het algemeen langzaam. Als de kanker in het baarmoederslijmvlies ontstaat, kan hij vervolgens uitgroeien in de spierlaag, naar de baarmoederhals of naar de eileiders. Als kankercellen losraken en door het lichaam gaan zwerven, ontstaan er uitzaaiingen van de baarmoederkanker.

Stadia baarmoederkanker

Er zijn verschillende stadia van baarmoederkanker. Afhankelijk van deze stadia kunnen de symptomen, behandeling en prognose anders zijn. De stadia waarin de baarmoederkanker zich kan bevinden, zijn:

Stadium 1: De kanker is beperkt gebleven tot de baarmoeder.
Stadium 2: De baarmoederkanker is uitgebreid naar de baarmoederhals.
Stadium 3: De baarmoederkanker bevindt zich in een vergevorderd stadium. De kanker is uitgezaaid naar 
                          andere organen zoals de eierstokken, de schede of de lymfeklieren in je buik.
Stadium 4: De kanker bevindt zich in een vergevorderd stadium en is uitgezaaid naar de blaas, endeldarm of
                          andere organen.

Andere aandoeningen aan de baarmoeder

Baarmoederkanker moet niet verward worden met een vleesboom. Een vleesboom is een goedaardig gezwel in de spierlaag van de baarmoeder. Verder moet baarmoederkanker niet verward worden met baarmoederhalskanker. Baarmoederhalskanker ontstaat in de baarmoederhals en heeft andere oorzaken, symptomen en behandelmethoden dan baarmoederkanker.

De precieze oorzaak van baarmoederkanker is niet bekend. Wel zijn er een aantal factoren bekend die de kans op baarmoederkanker vergroten. Deze factoren zijn:

• Een late aanvang van de overgang (menopauze)
• Geen of weinig kinderen hebben gekregen
• Diabetes mellitus
• Langdurig oestrogeen gebruik of overmatige oestrogeenproductie
• Leeftijd (hoe ouder je wordt, hoe meer risico er is op kanker)
• Langdurig gebruik van tamoxifen (medicijn bij borstkanker)
• Hoge bloeddruk.
• Overgewicht

Het meest voorkomende symptoom van baarmoederkanker is het optreden van vaginaal bloedverlies. Vrouwen die nog niet in de overgang zijn, kunnen dit merken aan een tussentijdse bloeding of stoornis in de menstruatie. Vrouwen die de overgang gepasseerd zijn, kunnen plotseling bloedverlies hebben. Dit bloedverlies kan verward worden met een terugkerende menstruatie. Als de menstruatie al meer dan een jaar afwezig is, dan is een dergelijke bloeding geen menstruatie. Het hoeft echter niet meteen baarmoederkanker te zijn. Het bloedverlies kan ook veroorzaakt worden door bijvoorbeeld een vleesboom. Door in een vroeg stadium contact op te nemen met de huisarts kan eventuele baarmoederkanker sneller ontdekt worden. In een later stadium van de ziekte kan buikpijn ontstaan.

Als je met klachten bij de huisarts komt die zouden kunnen wijzen op baarmoederkanker, dan kan de arts verschillende onderzoeken (laten) doen om een diagnose te stellen. Allereerst zal er een lichamelijk onderzoek plaatsvinden. Bij het lichamelijke onderzoek hoort ook een inwendig onderzoek. Als het nodig is, dan kan de arts besluiten om je door te sturen naar een gynaecoloog. Die kan de volgende onderzoeken (laten) uitvoeren:

• Inwendig onderzoek. Bij een inwendig onderzoek wordt er een zogenaamde eendenbek in de vagina ingebracht, waarna de arts met twee vingers in de vagina kan voelen. Hij kan ook met één vinger in de vagina en één vinger in de anus voelen. Doel van dit onderzoek is te voelen wat de ligging en grootte van de verschillende organen in de onderbuik is.

• Hysteroscopie. Bij dit onderzoek brengt de arts een buisje in je baarmoeder. Met een camera aan het eind van het buisje kan vervolgens naar de binnenkant van de baarmoeder gekeken worden.

• Vaginale echografie. Bij een vaginale echografie wordt er een dun echo-apparaatje in je vagina gebracht. Hiermee kan de arts vervolgens de dikte van je baarmoederwand en de eierstokken in beeld brengen. Ook kan hij kijken of er afwijkingen in de baarmoederwand zichtbaar zijn.

• Curettage. Curettage is een onderzoek waarbij een stukje weefsel uit de baarmoeder gehaald wordt. Dit weefsel wordt onderzocht. Voor dit onderzoek kun je onder lichte narcose gebracht worden, in dat geval moet je enige tijd na het onderzoek in het ziekenhuis blijven.

Behandelingen die gebruikt worden bij baarmoederkanker zijn:

• Baarmoederoperatie. Afhankelijk van het stadium waarin de kanker zich bevindt, kan de operatie zich beperken tot de baarmoeder of moeten ook de eierstokken en ondersteunend weefsel weggenomen worden.

• Chemotherapie. Deze behandeling maakt gebruik van een combinatie van celdodende en celdelingremmende medicijnen (cytostatica). In welke vorm deze behandeling gegeven wordt en welke combinatie van medicijnen je krijgt, is afhankelijk van je persoonlijke situatie.

• Hormonale therapie. Baarmoederkanker kan gevoelig zijn voor vrouwelijke geslachtshormonen. De hormonen zorgen ervoor dat de kanker harder groeit. Als de kanker hormoongevoelig is, kan met hormoontherapie de hoeveelheid vrouwelijk geslachtshormoon beperkt worden.

• Bestraling. Bij bestraling wordt er door de huid heen straling toegediend aan het tumorweefsel. Ook omliggend weefsel kan problemen ondervinden van de straling.

Vaak wordt een combinatie van bovenstaande behandelingen ingezet. Welke behandelingen je krijgt is afhankelijk van een aantal factoren:

• Persoonlijke omstandigheden
• Stadium van de baarmoederkanker
• Mate van kwaadaardigheid van de baarmoederkanker

Of de behandeling succesvol is en je kunt worden genezen, hangt onder andere af van het stadium van de zieke en persoonlijke omstandigheden. Als er geen kans is op genezing, dan kunnen bovenstaande behandelingen ook ingezet worden om het leven te verlengen en symptomen te verminderen. Dit noem je een palliatieve behandeling.