Bacteriële infecties en virusinfecties

Wat is een bacteriële infectie?
Infecties veroorzaakt door bacteriën of virussen. Bacteriën zijn organismen die uit slechts een enkele cel bestaan en onder de microscoop zichtbaar zijn als kleine staafjes (bacillen), bolletjes (kokken), spiraaltjes (spirillen) enzovoort. Bacteriën (roodvonk, TBC) verblijven gewoonlijk in het bloed, in slijmlagen of tussen weefselcellen.

Wat is een virusinfectie?
Virussen (mazelen, rode hond, waterpokken) bestaan niet uit complete cellen en zijn niet zichtbaar onder de gewone microscoop, omdat ze nog veel kleiner zijn dan bacteriën en in andere 'gastheercellen' moeten dringen om zich te kunnen vermenigvuldigen. Virussen zijn moeilijk te bestrijden, omdat geneesmiddelen meestal niet goed onderscheid kunnen maken tussen wel en niet geïnfecteerde cellen.

Behandeling
De laatste jaren worden wel vorderingen gemaakt met het ontwikkelen van anti-virusmiddelen. Soms gaat het daarbij om combinaties van medicijnen. Een voorbeeld is de verbetering van de vooruitzichten voor patiënten met een HIV (Aids) besmetting door de moderne combinatie-behandeling. Er komen steeds betere medicijnen tegen HIV, zodat de behandeling meer effectief is en een langdurig resultaat geeft.