Bacteriële vaginose

Wat is bacteriële vaginose?
Bij bacteriële vaginose wordt de natuurlijke balans tussen de bacteriën in je vagina verstoord. In je vagina bevinden zich normaal gesproken allerlei verschillende bacteriën die er met elkaar voor zorgen dat de zuurgraad van de vagina optimaal blijft. Met name de lactobacillen zorgen ervoor dat de vagina een zure omgeving is. Als je bacteriële vaginose hebt, is je vagina minder zuur dan normaal. Bepaalde bacteriën, die in het zure milieu maar in kleine aantallen voorkomen, kunnen zich nu moeiteloos uitbreiden. In de helft van de gevallen is dit de Gardnerella vaginalis bacterie.
Bacteriële vaginose is dus geen infectie van buitenaf, maar een verstoorde balans in de lichaamseigen bacteriën. Het wordt dus niet als geslachtsziekte/soa gezien. Je kunt de bacteriën tijdens de seks wel aan elkaar overdragen, maar in het algemeen geeft het alleen bij vrouwen klachten. Bacteriële vaginose is overigens iets anders dan een candida infectie/vaginale schimmelinfectie.

Oorzaken
De verstoring van de vaginale balans kan verschillende oorzaken hebben.
• Een veelvoorkomende oorzaak is het te grondig wassen van de vagina met zeep. Je kunt je vagina schoonhouden door deze onder de douche af te spoelen met lauwwarm water. De binnenkant van de vagina hoeft niet schoongemaakt te worden en je hoeft er geen zeep bij te gebruiken.
• Sperma is basisch, het tegenovergestelde van zuur. Sperma kan er in de vagina dus voor zorgen dat het milieu minder zuur wordt. Op die manier kan onbeschermde seks bijdragen aan het ontstaan van bacteriële vaginose.
• Daarnaast kan bacteriële vaginose worden veroorzaakt door een antibioticakuur, door het te lang inhouden van een tampon en soms door het plaatsen van een spiraaltje.

Symptomen
Bacteriële vaginose hoeft lang niet altijd klachten te geven. Als er wel klachten zijn, dan betreft dit meestal toegenomen wittige tot grijzige vaginale afscheiding en een onaangename ‘rotte vislucht’ geur. Ook kun je last hebben van jeuk.
Op zich is bacteriële vaginose onschuldig en goed behandelbaar, echter wordt het bij vrouwen tijdens de zwangerschap wel in verband gebracht met vroeggeboorte.

Behandeling
Vaak gaat bacteriële vaginose vanzelf over, er hoeft dan niets aan gedaan te worden. Heb je klachten of gaat het niet vanzelf weg? Dan kan het eenvoudig behandeld worden met een antibioticakuur van ongeveer een week. Gedurende die tijd is het verstandig om geen alcohol te drinken en geen geslachtsgemeenschap te hebben, dan kan het lichaam goed herstellen.