Bekkenontsteking

Wat is bekkenontsteking?

Bekkenontsteking is de verzamelnaam voor ontstekingen die zich kunnen verspreiden in het slijmvlies van de baarmoeder, eileiders en eierstokken. Deze organen liggen allemaal in het kleine bekken, samen met de endeldarm en de blaas.

Oorzaak van bekkenontsteking

Een bekkenontsteking ontstaat als bacteriën hier binnendringen en zich verspreiden. De aandoening komt niet veel voor, per jaar slechts bij 1 op de 1000 vrouwen, die meestal jong en seksueel actief zijn. Een veel voorkomende oorzaak van bekkenontsteking is een seksueel overdraagbare aandoening (SOA), zoals chlamydia of gonorroe.

In sommige gevallen is de oorzaak niet seksueel overgebracht. In dat geval veroorzaken de bacteriën die zich van nature in de vagina bevinden de infectie. De kans hierop wordt vergroot door een geboorte of ingreep waarbij instrumenten in de baarmoeder worden gebracht (bijvoorbeeld een abortus of spiraaltje).

Symptomen

Wanneer je een acute bekkenontsteking hebt, kun je last krijgen van de volgende symptomen:

  • Hevige bekkenpijn en gevoeligheid van de onderbuik, soms uitstralend naar de onderrug
  • Koorts
  • Abnormaal hevige en stinkende vaginale afscheiding
  • Vaginale bloedingen
  • Pijn bij het vrijen

De ontstekingen kunnen littekenweefsel veroorzaken in de eileiders en/of eierstokken. Mogelijke complicaties in dit geval zijn onvruchtbaarheid, aanhoudende pijn en een grotere kans op een buitenbaarmoederlijke zwangerschap.

Behandeling

De behandeling van een bekkenontsteking bestaat uit antibiotica. Hoe vroeger met de behandeling wordt begonnen, des te kleiner de kans op complicaties. Seksuele partners moeten ook worden behandeld. Een arts moet worden geraadpleegd om te onderzoeken welke bacteriën de ontsteking veroorzaken. Dit gebeurt meestal via een uitstrijkje en een kweek op bacteriën. Aan de hand hiervan wordt de juiste antibiotica gekozen.

Herhaling van de ontsteking

Een vijfde van de vrouwen die een bekkenontsteking heeft doorgemaakt, krijgt het vaker. Meestal treedt binnen twee jaar de volgende bekkenontsteking op. Dit komt omdat je misschien vatbaarder bent, omdat je partner niet goed is meebehandeld, of omdat je de antibioticakuur niet naar behoren hebt afgemaakt.

Wanneer je ooit een bekkenontsteking gehad hebt en in verwachting bent, is het verstandig om tijdig een echo te laten maken, om vast te stellen dat de zwangerschap zich in de baarmoeder bevindt en niet per ongeluk een buitenbaarmoederlijke zwangerschap is.