Berg (eczeem bij baby)

Wat is berg?

In het kort:

  • Berg is een onschuldige huidaandoening die vaak voorkomt bij baby's.
  • Je kunt de aandoening herkennen aan vettige gele schilfers op de hoofdhuid, maar soms ook in de wenkbrauwen of op de oogleden.
  • Berg is niet besmettelijk.
  • Vermoedelijk spelen de gistcellen op de huid een rol, de precieze oorzaak van berg is niet bekend.
  • De aandoening heeft in principe geen gevolgen.

Over berg

Berg bij baby’s is een onschuldige huidaandoening die veel voorkomt. Het is een vorm van eczeem die je herkent aan vettige gele schilfers op de hoofdhuid. Soms zie je ook een rode hoofdhuid langs de rand van de schilferende plek. Berg komt het meest voor op de hoofdhuid, maar soms ook in de wenkbrauwen of op de oogleden van baby’s. Berg is niet besmettelijk. Baby’s met berg hebben vaak ook last van luieruitslag.

Berg bij volwassenen

Eigenlijk kun je niet spreken van berg bij volwassenen. Bij zuigelingen wordt de huidaandoening berg genoemd, vanaf de leeftijd van 1 jaar noem je het seborroïsch eczeem. Deze vorm van eczeem kan ook bij volwassenen voorkomen.

De precieze oorzaak van berg is niet bekend, maar vermoedelijk spelen de gistcellen op de huid een rol. Gistcellen zijn van nature aanwezig op de huid, maar kunnen in grote hoeveelheden huidaandoeningen veroorzaken, waaronder berg en roos. Gistcellen zijn vaker aanwezig op plekken waar je veel talgklieren hebt, waardoor de huid daar wat vetter is. Hierdoor ontstaat berg vaak op de hoofdhuid. Daarnaast komt berg soms voor in de wenkbrauwen en in de plooien tussen de neus en wangen van de baby.

Berg heeft in principe geen gevolgen, het is een onschuldige kwaal die vanzelf weer overgaat. Meestal hebben baby’s met berg ook geen last van pijn of jeuk. Bij sommige baby’s kan berg soms wat heftiger zijn. Hierbij zijn er meer, dikkere en vettere schilfers op de hoofdhuid te vinden en zijn er vaak ook schilfers op andere plekken, zoals achter de oren of op de oogleden. Hierbij kan de baby ook last krijgen van jeuk. Als de baby de plekken openkrabt, kunnen ontstekingen ontstaan. Dit kun je herkennen aan een rode en dikke huid die warm aanvoelt.

Berg verdwijnt meestal vanzelf na een aantal weken of maanden. Heeft je baby berg? Dan kun je zelf ook een aantal dingen doen om berg te voorkomen, verminderen en om te voorkomen dat de berg erger wordt:

  • Afsluitende hoofdbedekking vermijden. Zet bijvoorbeeld geen mutsje op bij je baby als dit niet nodig is.
  • De hoofdhuid van je baby masseren met je vingers of een zachte (tanden)borstel in combinatie met babyolie om de schilfers zacht en los te maken. Hierna moet je de olie wel goed van het hoofdje af wassen.
  • De hoofdhuid van je baby dagelijks wassen met milde babyshampoo. Gebruik geen antiroosshampoo of andere shampoos met sterke werking.
  • Voorzichtig de losse schilfers met een fijne kam weghalen uit de haren van je baby.
  • Bij berg op de oogleden, kun je die voorzichtig schoonmaken met verdunde babyshampoo en een wattenstaafje.

Als je baby erg veel schilfers heeft, de plekken ontstoken zijn of wanneer de berg langer duurt dan een paar maanden, kun je naar je huisarts gaan voor advies. Die kan dan een passende behandeling voorschrijven.