Bijziendheid (Myopie)

Wat is bijziendheid?

Bijziendheid is een brekingsafwijking aan het oog. Bij deze afwijking komen lichtstralen samen voor het netvlies in plaats van rechtstreeks op het netvlies. Hierdoor heb je moeite met veraf zien.

Oorzaken

Bijziendheid wordt veroorzaakt door een te lange oogbol of door een te bol hoornvlies. Bijziendheid is vaak een erfelijk probleem. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat mensen die meer lezen of meer dan vier uur per dag computeren, meer kans hebben op het ontwikkelen van bijziendheid.

Wanneer ontstaat bijziendheid?

Globaal zijn er drie momenten waarop je bijziendheid kunt ontwikkelen:

  • Bijziendheid kan voorkomen als aangeboren afwijking
  • Bijziendheid kan op jonge leeftijd ontstaan
  • De meeste mensen worden bijziend op volwassen leeftijd

Bijziendheid bij kinderen

Kinderen kijken vaak langere tijd naar schermen, zoals op een tablet, televisie of computer. Hierdoor is het aantal bijziende kinderen gestegen.

Voorkomen van bijziendheid bij kinderen

Geadviseerd wordt dat kinderen minimaal twee uur per dag buiten te spelen en niet langer dan een half uur achter elkaar een tablet of ander beeldscherm gebruiken. Ook adviseren ze bij het gebruik van een tablet minstens dertig centimeter afstand van het scherm te nemen.

Nachtblindheid en bijziend

Wanneer je niet behandeld wordt voor je bijziendheid kun je nachtblind worden. Nachtblindheid maakt zien in het donker lastiger of in ernstige gevallen onmogelijk. In gevallen van nachtblindheid kun je slechter focussen in het donker.

Diagnose

Een optometrist of oogarts kan bijziendheid vaststellen met behulp van een refractieonderzoek. Dit onderzoek meet de brekingsafwijking in je oog. Je ogen worden los van elkaar getest. Voor het onderzoek kijk je door glazen met verschillende sterktes naar objecten en letters in de verte. Hierbij geef je aan met welk glas je beter ziet. De oogarts of optometrist kiest zo een brilsterkte waarbij je met de laagste sterkte zo goed mogelijk ziet.

Behandeling

Bijziendheid behandel je door middel van een bril. De bril heeft in dat geval een min (-) sterkte. Deze bril heeft dikkere brilglazen met een dunnere plek in het midden. Door de vorm van het glas weerkaatsen lichtstralen naar de juiste plek op je oog. Hierdoor zie je beter van veraf. Het laseren van ogen is ook een veelgebruikte behandeling die het overwegen waard is bij bijziendheid. Verder kan met een kleine operatie een kunstlens ingebracht worden. Deze lens wordt geïmplanteerd in je oog en herstelt het zicht in bijna alle gevallen van bijziendheid.