Bindweefselgezwel

Een gezwel of tumor is een toename van weefsel veroorzaakt door een abnormale celgroei. Een gezwel kan goedaardig of kwaadaardig zijn. Een goedaardig gezwel groeit niet door in het omringende weefsel en zaait ook niet uit, in tegenstelling tot een kwaadaardig gezwel (kanker), dat deze gevaarlijke eigenschappen wel heeft en dus zo snel mogelijk behandeld moet worden. Een bindweefselgezwel (fibroom) is dus een abnormale toename van bindweefselcellen. Deze aandoening komt veel voor, maar is gelukkig goedaardig. De gezwelletjes kunnen overal op de huid en in het lichaam voorkomen.

De woekering van goedaardig bindweefsel kan wel de functie van het orgaan waar het zich bevindt schaden. Een voorbeeld is het late stadium van COPD dat longemfyseem genoemd wordt. Met het ouder worden kan de toename van bindweefsel in de longen de ademhaling beperken. Bij het meten van de longfunctie is die dan soms flink verminderd.

Behandeling

Meestal is geen behandeling nodig, tenzij men er hinder van heeft of het erg ontsierend is. Het wordt verwijdering onder plaatselijke verdoving.