Binnenoorontsteking (Otitis interna)

Wat is een binnenoorontsteking?

Er bestaan verschillende vormen van oorontsteking. Het uitwendige oor, het middenoor en het binnenoor kunnen alle drie ontstoken raken. Vooral bij kinderen komt oorontsteking vaak voor. 95% van alle kinderen heeft tegen het zesde jaar ten minste één keer oorontsteking gehad. Meestal gaat het dan om een ontsteking van het middenoor (middenoorontsteking); binnenoorontsteking komt het minste voor van alle oorontstekingen.

De meest voorkomende vormen van binnenoorontsteking zijn labyrintitis en neuritis vestibularis. Bij labyrintitis zijn de delen van het binnenoor ontstoken die verantwoordelijk zijn voor het evenwicht (het vestibulaire orgaan) en het gehoor (het slakkenhuis). Samen vormen deze organen het zogenoemde labyrint. Neuritis vestibularis is een ontsteking van de evenwichtszenuw die van het evenwichtsorgaan naar je hersenen loopt. Ondanks dat verschillende delen in het oor worden aangedaan door labyrintitis en neuritis vestibularis, overlappen de symptomen elkaar grotendeels.

Een binnenoorontsteking (otitis interna) is meestal het gevolg van een uitbreiding van een (bacteriële) middenoorontsteking of luchtweginfectie. Binnenoorontsteking kan ook veroorzaakt worden door een virusinfectie (zoals bof, verkoudheid of griep).

De symptomen van binnenoorontsteking lijken op die van middenoorontsteking. Zo kan het oor vol voelen, pijn doen en kun je koorts hebben. Verder gaat een binnenoorontsteking bijna altijd gepaard met (aanvallen van) duizeligheid, balansproblemen, misselijkheid en/of braken. Deze symptomen treden op omdat de ontsteking het evenwichtsorgaan (of de evenwichtszenuw) aantast. Bij labyrintitis treedt er in tegenstelling tot bij neuritis vestibularis ook tijdelijk gehoorverlies of oorsuizen op omdat de ontsteking ook het slakkenhuis aantast.

De symptomen kunnen variëren van mild tot heftig. Sommige mensen met binnenoorontsteking hebben continu het gevoel dat alles om hen heen draait, waardoor zij niet rechtop kunnen staan en een paar dagen in bed moeten blijven. Na een paar dagen neemt dit gevoel vaak af en komt de duizeligheid vooral nog voor wanneer je actief bent. Soms blijft de duizeligheid tot wel weken aanhouden. Het komt echter zelden voor dat de duizeligheid chronisch wordt door beschadiging van het middenoor.

Bij duizeligheid en balansproblemen is het niet verstandig om auto te rijden, zware gereedschappen of machines te gebruiken en op hoge plekken te werken.

Meestal gaat binnenoorontsteking vanzelf over binnen een paar weken. Soms zal je huisarts ook medicatie voorschijven. Zo kunnen antibiotica een bacteriële infectie verhelpen. Ook kan de huisarts medicatie tegen duizeligheid of misselijkheid voorschrijven om de symptomen te verminderen. Wanneer een oorontsteking niet behandeld wordt, bestaat de kans dat de ontsteking chronisch wordt. Hou het dus goed in de gaten en ga op tijd naar de huisarts.

Bij binnenoorontsteking door een middenoorontsteking kan de KNO-arts een sneetje maken in het trommelvlies of een trommelvliesbuisje plaatsen om het middenoor open te houden. Hierdoor kan ontstekingsvocht wegvloeien uit het middenoor.