Blefaritis (Blepharitis/Ooglidontsteking)

Wat is blefaritis?

Blefaritis of blepharitis is een ontsteking aan de haarzakjes en talgkliertjes in het ooglid. Een andere naam voor blefaritis is ooglidrandontsteking. Blefaritis kan op alle leeftijden voorkomen. In sommige gevallen kunnen ooglidziekten optreden als gevolg van onbehandelde blefaritis.

Oorzaken

Als de kliertjes in het ooglid te veel talg aanmaken blijft dit aan de wimpers hangen. Hierdoor raken het oogoppervlak en de ooglidrand geïrriteerd. Door de irritatie groeien onschuldige huidbacteriën harder en kunnen infecties veroorzaken. In de meeste gevallen is de Staphylococcus aureus-bacterie de oorzaak.

Blefaritis gaat vaak samen met droge ogen. De kliertjes in de ooglidranden maken stoffen aan die voor stabiliteit in traanvocht van het oog zorgen. Bij een ontsteking aan de ooglidranden werken deze kliertjes niet goed, waardoor droge ogen ontstaan.

Blefaritis komt vaker voor bij mensen met huidaandoeningen, zoals een vette huid, seborroïsch eczeem, rosacea en acne. Ook veranderingen in de hormoonhuishouding vergroten de kans op blefaritis, doordat bacteriën zich beter kunnen nestelen.

Symptomen

Een ooglidrandontsteking herken je aan verschillende klachten. Voorbeelden van symptomen van blefaritis zijn:

  • Pijnlijk, branderig gevoel van de oogleden
  • Droge ogen
  • Rode ogen en oogleden
  • Jeukende en tranende ogen
  • Irritatiegevoel rondom het oog
  • Vermoeide ogen
  • Schilfers en korstjes tussen de wimpers
  • Vastplakkende oogleden

Behandeling

Er zijn verschillende manieren om blefaritis te behandelen. Het goed reinigen van de oogleden is erg belangrijk. Dit kan met een gaasje of doekjes met wat lauwwarm kraanwater. De warmte verzacht het overmatige talg, waardoor je dit makkelijker kan verwijderen. Vermijd direct contact tussen de vingers en oogleden. Vervolgens masseer je zachtjes de ooglidrand en verwijder je overmatig talg en eventuele korstjes.

Je kunt ook een nat wattenstaafje of gaasje gebruiken voor intensievere reiniging. Er bestaan ook speciale ooglidschoonmaakdoekjes, reinigingslotions die je op een watje aanbrengt en ooglidreinigingsgels om de oogleden schoon te wrijven. In sommige gevallen werken warmtemaskers. Deze breng je aan op de oogleden en verzachten het talg zodat je het makkelijker kunt verwijderen. Een warmtemasker mag echter niet te warm worden in verband met huidverbranding en stimulatie van bacteriële groei. Het masker moet ook langere tijd dezelfde temperatuur kunnen aanhouden. Informeer je dus goed voor je een warmtemasker gebruikt.

Bij vermindering van klachten, vaak na een aantal weken, is één keer per dag of een paar keer per week behandelen voldoende. Als de klachten na verloop van tijd terugkeren en verergeren kun je de behandeling opnieuw twee keer per dag toepassen.

Indien schoonmaken van de ooglidranden zelf niet goed lukt of je dit eng vindt kun je een oogheelkundig specialist inschakelen. Deze kan de oogleden en wimpers intensief reinigen met een speciaal apparaat om de biofilm (een slijmlaag) af te breken. De behandeling is pijnloos.

Bij hardnekkige blefaritis is het verstandig om naar een optometrist in de buurt te gaan. Deze kan indien nodig een behandeling starten en oogdruppels toedienen.