Bloed bij de ontlasting

Wat is bloed bij de ontlasting?

Bloed bij de ontlasting is meer een symptoom dan een aandoening. Het kan voorkomen bij verschillende maag- of darmaandoeningen. Als je bloed bij je ontlasting hebt, is het raadzaam om contact op te nemen met je huisarts. Naast bloed kun je als gevolg van sommige aandoeningen ook slijm bij de ontlasting aantreffen.

 

 

 

 

 

Mogelijke oorzaken voor bloed bij de ontlasting zijn:

• Aambeien
• Anusfissuur
• Een ontsteking in je maag-darmkanaal. Bijvoorbeeld ten gevolge van de ziekte van Crohn of colitis ulcerosa
• Maagbloeding
• Darmpoliep
• Darmkanker
• Aambeien zijn in de meeste gevallen de oorzaak van (helder) bloed bij de ontlasting

Bloed bij de ontlasting zie je wanneer je een blik werpt in het toilet of wanneer er bloed aan het toiletpapier zit. Soms lijkt het veel bloed, omdat het zich met het water uit het toilet vermengt. Maar meestal gaat het om kleine hoeveelheden.

Als je vers, helder, rood bloed in je ontlasting ziet, dan kan dit bijvoorbeeld betekenen dat je aambeien of een anusfissuur hebt. Het is dan te verwachten dat het bloed afkomstig is uit één van de laatste delen van het maagdarmstelsel.

Als het bloed vermengd is met de ontlasting en het er niet ‘bovenop’ zit, zoals bij aambeien of een anusfissuur gebeurt, dan kan er dieper in de darmen iets mis zijn.

Wanneer het bloed een langere weg door de darmen heeft afgelegd, dan kleurt je ontlasting zelfs zwart. Bij zwarte ontlasting, kan het zijn dat je een bloeding hebt in je maag of in je twaalfvingerige darm.

Bij langdurig verlies van vers bloed, of bij het verlies van bloed vermengd met de ontlasting moet je naar de huisarts. Dit geldt ook als je ontlasting zwart kleurt. Wanneer je een ontsteking hebt in je darmen, zoals bij de ziekte van Crohn of colits ulcerosa kan er ook slijm bij de ontlasting zitten. Ook wanneer je slijm ziet bij de ontlasting, is een huisartsbezoek op zijn plaats.

Bloed bij de ontlasting is een symptoom en wordt dus niet als zodanig behandeld. Je huisarts zal op zoek gaan naar de achterliggende aandoening die het bloed bij de ontlasting veroorzaakt.

De arts zal je vragen of je verder nog klachten hebt en hij kan eventueel rectaal toucher uitvoeren. Hierbij voelt hij of er aambeien zitten. Ook kan hij zo eventuele anusfissuren zien.

Wanneer aambeien of een anusfissuur niet de oorzaak is van het bloed bij de ontlasting, is verder onderzoek nodig. Er zal dan in het ziekenhuis een endoscopie worden gedaan om te kijken wat er in de darmen te zien is.

Wanneer de achterliggende aandoening is gevonden, wordt deze behandeld.

Voor aambeien, scheurtjes of schraalheid zijn zalfjes verkrijgbaar bij de apotheek. Ga bij aanhoudende klachten naar de huisarts.