Borstkasverwonding

Wat is een borstkas?

De borst is het lichaamsgebied dat wordt omsloten door de borstkas en de spieren die de ruimte tussen de ribben opvullen. Buiten de borstkas liggen een aantal spieren die dienen voor de beweging van de armen. Het geheel wordt door huid bedekt. Onder en in die huid liggen de beide borstklieren, die in aanleg zowel bij mannen als vrouwen te vinden zijn. De borstholte (dat is de holte binnen de borstwand waarin de longen en het hart liggen) heeft aan de bovenkant geen duidelijke begrenzing. Aan de onderzijde wordt deze afgesloten van de organen in de buikholte door het middenrif.

Wat is borstkasverwonding?

Als de borstkas bij een verwonding wordt doorboord, kan er lucht in de borstholte komen. Dit is te horen als de patiënt lucht inademt. Er ontstaan dan vaak ook bloederige blaasjes rond de wond bij uitademing. Hierdoor kan een zogenaamde klaplong of pneumothorax ontstaan, waarbij een gedeelte van de long in elkaar klapt en dus niet meer kan functioneren.

Symptomen

De belangrijkste verschijnselen van zo'n klaplong zijn benauwdheid en vrij hevige pijn op de borst, meestal aan de aangetaste kant maar soms ook onder in de nek.

Behandeling

Deze aandoening geneest vaak vanzelf in twee tot vier weken, maar soms moet een buisje ingebracht worden waardoor lucht uit de pleuraholte kan worden weggezogen. De pleuroholte is de ruimte tussen het borstvlies en het longvlies.

Wat kun je zelf doen bij borstkasverwonding?

Je kunt er als eerste hulp niet zoveel aan doen, maar het is wel van belang om zo snel mogelijk een steriel verband over de wond aan te leggen om het binnendringen van bacillen in de borstkas te voorkomen.