Borstontsteking (Mastitis)

Wat is een borstontsteking?

Een borstontsteking (mastitis) is een ontsteking van een melkkliertje in de borst. Borstontsteking komt vooral voor bij vrouwen die borstvoeding geven. De borst bestaat uit vetweefsel met daarin melkklieren, met melkkanaaltjes die naar de tepel lopen. Als zo’n melkkanaaltje ontstoken raakt, ontstaat een borstontsteking.

 

 

 

 

 

Een borstontsteking wordt meestal veroorzaakt door een stilstand van melk in de borst. Dit kan ontstaan door:

  • Verkeerd of te weinig aanleggen
  • Niet goed leegdrinken van de borst

Hierbij kan een (bacteriële) infectie ontstaan die meestal ontstaat via een huidbeschadiging van de borst, zoals tepelkloven.

Bij vrouwen die geen borstvoeding geven kan ook borstontsteking voorkomen. Dit kan te maken hebben met huidproblemen van de borst, een eerdere operatie of afwijkingen van de melkklieren. Een zeldzame oorzaak van borstontsteking bij vrouwen die geen borstvoeding geven, kan borstkanker zijn. Er zal dan op korte termijn worden onderzocht of hier sprake van is.

  • Een pijnlijke, rode, gezwollen borst (meestal een van de twee borsten).
  • Verhoging of koorts.
  • Soms krijg je ook griepachtige verschijnselen zoals koude rillingen en spierpijn.
  • Als er een abces (holte gevuld met vocht) is ontstaan, kan een pijnlijke, vaste zwelling in de borst worden gevoeld. Soms kan er wat vocht- of bloedverlies uit de tepel optreden.

De diagnose van een borstontsteking is meestal gemakkelijk te stellen aan de hand van je klachten, vooral als je borstvoeding geeft of daar net mee gestopt bent. Indien je geen borstvoeding geeft en wel een borstontsteking hebt, bestaat er een kleine kans dat het om borstkanker gaat. Dit zal altijd goed worden onderzocht.

Geef je borstvoeding? Behandeling van een borstontsteking bestaat dan in de eerste plaats uit het tegengaan van stilstaan van melk in de borst. Dit kan je doen door vaker te voeden of te kolven. Voorafgaand aan het voeden worden warme kompressen geadviseerd. Door de warmte gaan de melkgangen open, waardoor de borst beter leeggedronken kan worden.

Als de klachten niet binnen 24 uur verminderen, of bij aanwezigheid van tepelkloven of erg plotseling ontstaan van de ontstekingsverschijnselen, zal een antibioticakuur worden voorgeschreven. Ook dan is doorgaan met borstvoeding erg belangrijk om de vorming van een abces te voorkomen. Tijdens de antibioticakuur kun je gewoon doorgaan met het geven van borstvoeding.

Daarnaast kan pijnstilling worden geadviseerd. Als een abces is ontstaan, zal deze moeten worden leeg geprikt met een naald of je wordt doorverwezen naar een chirurg.

Heeft de borstontsteking een andere oorzaak, zoals een huidprobleem of een afwijking van de melkklieren? Dan is de soort behandeling afhankelijk van de onderliggende reden. Zodra de oorzaak is vastgesteld, zal je de vervolgstappen bespreken met de (huis)arts.

Om een borstontsteking te voorkomen zijn de volgende tips van belang:

  • Zorg voor een goede hygiëne van borsten en tepels. Reinig de tepels na iedere voeding wanneer je borstvoeding geeft.
  • Zorg dat de borst altijd goed leeggedronken of leeg gekolfd wordt wanneer je borstvoeding geeft.
  • Neem voldoende rust.
  • Zorg voor een goed passende bh.

De volgende behandelingstips kunnen helpen bij een borstontsteking door borstvoeding:

  • Verwarm je borst met warme kompressen of een warme douche. Hierdoor gaan de melkkanaaltjes open staan. Dit is ook handig wanneer je borstvoeding geeft, want de melk schiet dan gemakkelijker toe.
  • Koel na het voeden de borst om de pijn te verlichten.
  • Leg je baby eerst aan de ontstoken borst aan om deze helemaal leeg te laten drinken (dit kan voor de baby geen kwaad).

Wanneer onvoldoende verbetering optreedt binnen 24 uur, ga dan naar je huisarts.