Borstvlieskanker (Mesothelioom)

Wat is borstvlieskanker?

Borstvlieskanker is een vorm van kanker die ontstaat in het borstvlies: dit is een vlies dat uit twee delen bestaat en zowel de buitenkant van de longen bekleedt (longvlies) als de binnenkant van de borstkas (ribvlies). De medische term voor borstvlieskanker is mesothelioom. Borstvlieskanker begint te groeien in het borstvlies, maar verspreidt zich vaak naar de longen, het middenrif of de organen in de buik.

Oorzaken

Deze vorm van kanker komt vooral voor bij mannen. Mensen die langdurig asbest hebben ingeademd lopen een verhoogd risico om de ziekte te krijgen. De kanker uit zich overigens soms pas tientallen jaren na de blootstelling aan asbest.

Symptomen

Verschijnselen van borstvlieskanker zijn onder meer kortademigheid, pijn in de borstkas, vermagering en vermoeidheid. De kortademigheid ontstaat doordat er vocht ophoopt tussen de vliezen.

Diagnose

Om te onderzoeken of er daadwerkelijk sprake is van kanker, zal de arts lichamelijk onderzoek doen en zo nodig doorverwijzen naar de longarts. Een longfoto en een punctie, waarbij met een naald wat vocht wordt opgezogen tussen de borstvliezen, zijn de volgende stappen. Zie ook: asbestose

Behandeling

Borstvlieskanker kan in het algemeen niet genezen worden. De behandeling bestaat uit het verlichten van de klachten, zoals pijnbestrijding en het weghalen van overtollig vocht bij de longen. Dit gebeurt onder andere met chemo- en radiotherapie. Gemiddeld hebben mensen na de diagnose minder dan een jaar te leven.

Een operatie om de tumor te verwijderen is bij borstvlieskanker meestal niet mogelijk. Ook als operatie wel mogelijk is, kunnen vaak niet alle kankercellen worden verwijderd. De kans dat de kanker terugkomt, is dus groot.