Botbreuk en vertraagde genezing

Wat is botbreuk en vertraagde genezing?

Wanneer een botbreuk behandeld is, maar niet volgens plan geneest, is er sprake van vertraagde genezing. Dit houdt in dat het bot niet zo snel geneest als je zou verwachten. Bij botbreuk zit er een klein scheurtje in je bot of is het zelfs helemaal verbrijzeld. Een botbreuk wordt ook wel een fractuur genoemd. Je kunt een botbreuk oplopen door bijvoorbeeld een ongeluk of een val. Hoelang het gemiddeld duurt voordat een botbreuk genezen is, is afhankelijk van verschillende factoren. Als een breuk langzaam geneest, dan kan dit voor langdurige klachten en immobiliteit zorgen.

 

 

 

 

Vertraagde genezing van een botbreuk wordt vaak veroorzaakt door beschadiging van de weefsels om de botbreuk heen. Door heftige beschadigingen kan het gebeuren dat het bot niet van voldoende bloed voorzien wordt om te genezen. Daarnaast kan vertraagde genezing ook veroorzaakt worden door een infectie of instabiliteit van het bot.

Het belangrijkste symptoom van een vertraagde genezing van een botbreuk is het herstelproces dat langer duurt dan te verwachten valt. Een arts kan dit bepalen aan de hand van de opgelopen breuk, persoonlijke omstandigheden en ervaringen met botbreuken.

Wanneer de genezing van een botbreuk niet volgens plan verloopt en dus vertraagd is, zal een andere behandeling moeten worden uitgeprobeerd. Naast de traditionele behandelwijzen zijn er tegenwoordig ook technieken waarbij met schokgolven of magnetische velden botgroei gestimuleerd kan worden.

Schokgolven of extracorporal shock wave therapy

Voor de behandeling van je botbreuk met schokgolven wordt het te behandelen deel van je lichaam één uur gekoeld. Vervolgens wordt het gebied verdoofd en wordt er gelei aangebracht. Met een apparaat dat lijkt om een echo-apparaat worden ongeveer 250 schokgolven per minuut gegeven. Allemaal op het gebied rond en op de botbreuk. Na ongeveer vijf minuten is de behandeling afgelopen. Hoewel er gebruikgemaakt wordt van verdoving, kan de pijn zowel tijdens als na de behandeling toch heftig worden. Na de schokgolfbehandeling blijf je daarom vaak nog even op de afdeling. IJs en paracetamol kunnen de pijn bestrijden. Het verdwijnen van de klachten kan tot drie maanden duren. Als daarna nog geen verbetering is opgetreden, kun je opnieuw naar je arts.

Magneetveldtherapie

Als je normaal gesproken je botten beweegt en belast, dan ontstaan er oppervlakkige elektrische stroompjes. Deze stroompjes zorgen ervoor dat de celdeling en stofwisseling van je botten verhoogd en je botten groeien en sterker worden. In het geval van vertraagde genezing kan een behandeling met een magnetisch veld deze belasting en stroompjes nadoen. Hierdoor verhogen de stofwisseling en celdeling in je lichaam.