Buikverwonding

Wat is buikverwonding?

Er wordt gesproken van een trauma als een verwonding is ontstaan door een gewelddadige inwerking van buitenaf. Bij een buiktrauma kun je bijvoorbeeld denken aan een harde stomp in de buik of een (verkeers)ongeluk waarbij letsel in het buikgebied ontstaat.

De wijze waarop de patiënt vervoerd wordt is erg belangrijk. Bij een moeilijke ademhaling kan een halfzittende houding aangenaam zijn. Wanneer er tekenen van een shock zijn, is het belangrijk om een liggende houding aan te nemen: het hoofd omlaag, de benen iets omhoog.

Symptomen

Door het trauma kan bloed in de buikholte terecht komen of er kan een scheur ontstaan in één van de buikorganen, zoals de lever, milt, nier of darmen. Bloed in de urine zou een teken kunnen zijn dat de blaas beschadigd is geraakt.

Diagnose

Om te bekijken wat er precies aan de hand is kan bijvoorbeeld een echo worden gemaakt. De ernst van de beschadiging in de buik is meestal niet meteen af te lezen. Daardoor is het belangrijk dat de patiënt in het ziekenhuis verder onderzocht wordt.

Let op: Bij een buikverwonding nooit iets drinken.