Bursitis (Slijmbeursontsteking)

Wat is een slijmbeursontsteking?

In het kort:

  • Een slijmbeurs zorgt ervoor dat er geen wrijving is tussen de pees en het bot van een gewricht.
  • Een slijmbeurs kan geïrriteerd en ontstoken raken.
  • Oorzaken van een slijmbeursontsteking zijn een ongeluk, een gewrichtsontsteking of overbelasting.
  • Symptomen zijn onder andere pijn en stijfheid bij de aangedane plek.
  • De behandeling is afhankelijk van de oorzaak. Zo kunnen bijvoorbeeld fysiotherapie, antibiotica of pijnstillers uitkomst bieden.
  • Bij een ernstige slijmbeursontsteking is een injectie van corticosteroïden mogelijk of kan een operatie nodig zijn.

Over een slijmbeursontsteking

Je lichaam heeft botten om het lichaam stevigheid te geven. Dit is je skelet. Om ervoor te zorgen dat je je lichaam kunt bewegen zijn er op verschillende plaatsen in het skelet gewrichten. Denk bijvoorbeeld aan je elleboog, je schouder of je knie.

Een gewricht bestaat uit twee botten die samen komen. De uiteinden van deze botten zijn bedekt met een laagje kraakbeen. Om de botten goed bij elkaar te houden, zitten er stevige banden om een gewricht heen. Pezen verbinden spieren met botten vlak bij gewrichten. Tussen een pees en het bot zit een kussentje met vocht. Dit is de slijmbeurs (bursa). Als je beweegt zorgt de slijmbeurs ervoor dat er geen wrijving is tussen de pees en het bot van het gewricht. Je hebt een slijmbeursontsteking (bursitis) wanneer een slijmbeurs geïrriteerd en ontstoken is. Mannen en vrouwen hebben evenveel kans op het krijgen van een bursitis. Als je ouder bent dan 30 jaar heb je meer kans op een slijmbeursontsteking.

Je kunt om verschillende redenen een bursitis krijgen.

  • Door een ongeluk: Door een val of een klap op bijvoorbeeld je schouder kan de slijmbeurs geïrriteerd en ontstoken raken.
  • Een ontsteking: Als een gewricht ontstoken is, kan deze ontsteking zich naar de bursa uitbreiden. Dit zie je vaak bij jicht. Als de slijmbeurs zelf beschadigd is, zoals door een ongeval, kan een bacterie in de bursa voor een ontsteking zorgen.
  • Overbelasting: Het te vaak herhalen van bepaalde bewegingen kan bursitis veroorzaken. Je ziet dit ook wel samen met RSI. Een andere vorm is de studenten elleboog, door veel op de elleboog te steunen kan de slijmbeurs ontstoken raken.

In sommige beroepen en bij sommige sporten zie je bepaalde vormen van bursitis vaker terug komen:

  • Bij hardlopers: bursitis bij de achillespees. Dit gaat vaak samen met een peesontsteking (tendinitis). Een slijmbeursontsteking in de heup is ook een veelvoorkomende hardlopersblessure.
  • Bij stratenmakers en tapijtleggers zie je de zogenaamde ‘Patersknie’. Dit is een ontsteking van de slijmbeurs in de knie.
  • Timmerlieden en metselaars maken meer kans op een bursitis van de elleboog.

Als je slijmbeurs ontstoken raakt, maakt deze extra vocht aan. Hierdoor zet de slijmbeurs op. Het gewricht wordt hierdoor pijnlijk en stijf. Ook kun je het gewricht minder goed bewegen. Je huid kan warm aanvoelen op de plek waar de ontstoken slijmbeurs zit. Ook kan er op die plek een zwelling ontstaan.

Het eerste wat de arts doet, is het gewricht onderzoeken en proberen te achterhalen wat de oorzaak is van de bursitis. Is lichaamshouding of overbelasting de oorzaak en zijn de klachten niet ernstig dan kan de arts je doorverwijzen naar de fysiotherapeut voor houding- en bewegingsadvies.

Als de oorzaak niet bij de slijmbeurs zelf ligt, maar bij het gewricht, bijvoorbeeld door jicht, dan zal de arts dit eerst behandelen.

Als je veel vocht in een slijmbeurs hebt, kan de arts dit eruit halen. Het vocht kan onderzocht worden op bacteriën om na te gaan of zij de oorzaak zijn. Als er een bacteriële ontsteking is, krijg je een antibioticakuur.

De arts kan een ontstekingsremmende pijnstiller voorschrijven, ook wel NSAID genoemd. Hierdoor zal de zwelling en de stijfheid van gewricht verminderen.

Ernstige slijmbeursontsteking

Bij een ernstige bursitis kan de arts corticosteroïden injecteren in de slijmbeurs of ze als tablet voorschrijven. Corticosteroïden zijn sterke ontstekingsremmers die lijken op hormonen. Zij kunnen veel bijwerkingen geven en daarom mag je ze maar een korte periode (ongeveer twee maanden) gebruiken. De meest voorkomende bijwerkingen van corticosteroïden zijn botontkalking (osteoporose) en een dunne huid.

Operatie

Als de behandelingen niet werken, kan het zijn dat je geopereerd moet worden. Bij een operatie wordt dan je slijmbeurs verwijderd. Dit is een relatief kleine ingreep. Afhankelijk van het werk dat je doet, wordt in overleg met de (bedrijfs-)arts bepaald hoelang je rust moet houden.

Een slijmbeursontsteking geneest vaak vanzelf door het gewricht waar de ontsteking zit rust te gunnen. Je moet het gewricht niet overbelasten. Ook kan het helpen om de plek te koelen. Dit werkt vaak pijnstillend. Is na een week de ontsteking nog niet over, neem dan contact op met je huisarts.