Cellulitis en cellulite

Wat zijn cellulitis en cellulite?

In het kort:

 • Cellulitis en cellulite worden vaak met elkaar verward.
 • De oorzaak van cellulitis is een bacteriële infectie van het onderhuidse bindweefsel.
 • Cellulitis komt vaak voor op de benen en gaat samen met roodheid, pijn en zwelling.
 • Een specifiek voorbeeld is cellulitis in de huid van het oog, waarbij de oogleden fors opzwellen.
 • Om cellulitis weg te krijgen kun je het beste antibiotica slikken, deze zullen zich richten tegen de bacteriële infectie.
 • Cellulite wordt ook wel sinaasappelhuid genoemd en wordt veroorzaakt door onderhuids vet die tot vergroving van de huid leidt.
 • Cellulite komt vaak voor op (boven)benen, armen of billen.
 • Cellulite kan verminderd worden door een bindweefselmassage, gezonde leefstijl en crèmes.

Over cellulitis

Cellulitis is een bacteriële infectie van het onderhuidse bindweefsel. Je krijgt een ontsteking die gepaard gaat met roodheid, zwelling, pijn en soms koorts. Cellulitis is dus, net als de huidaandoening erysipelas (wondroos), een vorm van huidontsteking.

Cellulitis oog

Een vervelende aandoening is cellulitis in het oog, onderverdeeld in twee vormen:

 • Preseptale cellulitis, waarbij de ontsteking zit in het ooglid en de huid rondom het oog.
 • Orbitale cellulitis, waarbij de ontsteking dieper zit in de weefsels in de oogkas.

Beide vormen leiden tot roodheid, pijn en zwelling bij het oog. Echter, orbitale cellulitis komt minder vaak voor en is een ernstigere aandoening. Vooral kinderen tussen de 7 en 12 jaar en jongvolwassenen vormen een risicogroep voor orbitale cellulitis.

Over cellulite

Cellulitis moet niet verward worden met cellulite. Cellulite is namelijk een toestand van het onderhuidse vet, waardoor het huidreliëf grover wordt en de huid een sinaasappelschil-achtig uiterlijk krijgt. Cellulite wordt daarom ook wel sinaasappelhuid genoemd. Bij cellulite of sinaasappelhuid kunnen de kuiltjes en bobbeltjes in de huid enigszins gevoelig zijn. Cellulite bevindt zich vooral op de billen, benen en bovenarmen en is volkomen onschuldig. De meerderheid van de vrouwen heeft er in meer of mindere mate last van.

Cellulitis wordt veroorzaakt door een bacteriële infectie van het onderhuidse weefsel. De stafylokokkenbacterie is een veel voorkomende veroorzaker.

Bij cellulite ligt de oorzaak bij verdikte vetcellen, vocht en giftige stoffen uit de omgeving en voedsel. Deze zorgen voor het onregelmatige huidoppervlak kenmerkend voor cellulite.

Vaak wordt gedacht dat cellulite samenhangt met overgewicht, maar dat is niet waar. Cellulite komt veel meer voor bij vrouwen dan bij mannen. Het onderhuids vet is bij vrouwen opgebouwd uit steunpilaren waarop de huidlaag rust. Cellulite verandert de structuur van vet, waardoor dit niet meer in balans is. Hierdoor wordt de huidlaag ruw en stug.

Vermoedelijk is er een verband tussen cellulite en vrouwelijke hormonen, zoals oestrogeen. Een andere mogelijke oorzaak is een verminderde bloedcirculatie. Ook stoffen als alcohol, geraffineerde suikers en cafeïne kunnen een rol spelen. Hiernaast kan onvoldoende lichaamsbeweging ook bijdragen aan het ontstaan van cellulite. Ten slotte speelt erfelijkheid waarschijnlijk ook een rol bij het ontstaan van cellulite.

Cellulitis
Cellulitis is een snel uitbreidende ontsteking die gepaard gaat met roodheid, zwelling, pijn en soms koorts. Ook kun je een algeheel gevoel van malaise hebben.

Cellulite
Cellulite is een verschijnsel dat het uiterlijk vertoon van de huid verandert. Cellulite kenmerkt zich door een gebobbelde uitstraling (of sinaasappelhuid) op de heupen, de dijbenen en de billen. Bij ontspanning krijgt de huid op deze plaatsen een ruw uiterlijk. Daarnaast voelen deze plekken op de huid door de verminderde bloedcirculatie koud aan en worden ze minder snel bruin door de zon.

Cellulitis en cellulite hebben een verschillende oorzaak, dus de behandeling van beide aandoeningen verschilt ook van elkaar.

Behandeling cellulitis
Om cellulitis weg te krijgen kun je het beste beginnen met antibiotica. De antibiotica richt zich tegen de bacteriën die de ontstoken huid veroorzaken.

Behandeling cellulite
Cellulite is geen medische aandoening en behandeling is dus niet nodig. Vaak wordt cellulite wel als cosmetisch onwenselijk ervaren. De cosmetische industrie biedt allerlei anti-cellulite behandelingen, variërend van anti-cellulite crème tot medische ingrepen zoals liposuctie. Al hebben wetenschappelijke studies laten zien dat bijvoorbeeld crèmes wel effectief kunnen zijn in het verminderen van cellulite, vaak wordt ook meer beloofd met deze producten dan kan worden waargemaakt.

Je kunt cellulite op meerdere manieren verminderen. Het beste resultaat kun je verwachten wanneer je onderstaande opties gezamenlijk inzet:

 • Een mogelijke behandeling om cellulite te verminderen is massage. Men spreekt ook wel van een bindweefselmassage voor cellulite. Door de bindweefselmassage verplaats je de vetophopingen onder je huid. Dit kan met een speciaal massageapparaat, maar een handmatige massage werkt net zo goed.
 • Gezonde levensstijl. Zorg voor voldoende lichaamsbeweging en een gezond eetpatroon. Verder helpt het om veel vezelproducten, groente en fruit te eten, en genoeg water te drinken.
 • Crèmes. Er zijn meerdere anti-cellulite crèmes op de markt die mogelijk kunnen helpen. De crèmes kunnen de structuur van je huid en de vorm van je heupen en dijen verbeteren. Deze aanpak vereist wel wat geduld. Als je iedere dag smeert, kan het nog ongeveer zes weken duren voordat je enige verbetering opmerkt.