Cervicale spondylose, nekwervelslijtage (Versleten nekwervels)

Wat zijn versleten nekwervels?

In het kort:

• Bij versleten nekwervels is de tussenwervelschijf (kraakbeen tussen twee wervels) dunner of zelfs verdwenen.
• Hierdoor wordt de nek stijf en kun je pijn voelen. De pijn zit meestal aan één kant van de nek en straalt uit tot voorbij de schouder. Soms leidt het tot hoofdpijn.
• Versleten nekwervels ontstaan naarmate je ouder wordt, vaak na je 30ste levensjaar. Op jonge leeftijd wordt het onder andere veroorzaakt door reuma of een erfelijke aanleg.
• De diagnose wordt doorgaans gesteld met lichamelijk onderzoek en een röntgenfoto.
• De behandeling van nekwervelslijtage bestaat vaak uit voldoende rust, pijnstillers en eventueel ontstekingsremmers. Je kunt aanvullend fysiotherapie of soortgelijke therapie volgen.
• In sommige gevallen is een operatie nodig.

Over versleten nekwervels

De halswervelkom bestaat uit zeven nekwervels. Met uitzondering van de bovenste halswervels, ligt er tussen twee opeenvolgende wervels telkens een elastisch kraakbeenlaagje: de tussenwervelschijf. Bij versleten nekwervels wordt dit kraakbeenlaagje in de loop van de tijd dunner, en soms verdwijnt het zelfs in zijn geheel.

Als de tussenwervelschijf is verdwenen, schuren twee halswervels over elkaar heen. Hierdoor kunnen op de randen van de wervels kleine ruwe stukken bot ontstaan, ook wel cervicale spondylose genoemd. De nek wordt dan langzaam stijf. Ook kunnen de botuitsteeksels druk uitoefenen op de zenuwen die naar de schouders en armen lopen, waardoor je daar pijn voelt.

In een extreem geval kan door de nekwervelslijtage een nekhernia optreden. De tussenwervelschijf puilt dan uit en drukt op de zenuwen uit het ruggenmerg. Dit kan verlammingsverschijnselen in je arm geven.
Nekwervelslijtage begint meestal na het 30ste jaar en wordt vaak erger op hogere leeftijd.

Gewrichtsslijtage is een proces dat je niet kunt tegenhouden. Ook niet bij de halswervels. Naarmate je ouder wordt, neemt de kans op nekartrose toe. Maar ook op jonge leeftijd kun je hiermee te maken krijgen. Het is dan vaak onderdeel van een reumatische aandoening of erfelijke aanleg speelt een rol. Daarnaast heb je een grotere kans op versleten nekwervels bij:

• Langdurige (over)belasting van je nek. Je houdt lange tijd je nek in een onnatuurlijke positie
• Veel en zwaar sporten
• Sportblessures
• Zwaar lichamelijk werk

Het meest voorkomende symptoom van versleten nekwervels is nekpijn. De pijn treedt vaak op aan één kant van de nek en straalt iets uit, tot voorbij de schouder. Ook kan de pijn doortrekken naar je hoofd en leiden tot (zeurende) hoofdpijn. Over het algemeen verergert de nekpijn als je je:

• Nek draait of buigt
• Langdurig in dezelfde houding zit
• Een onnatuurlijke houding aanneemt

Ook zul je merken dat je nek ’s ochtends stijver is en meer pijn geeft dan ‘s avonds. Je moet even ‘opwarmen’. Soms hoor je de versleten nekwervels kraken. De pijn wordt minder bij rust.

Bij ernstig versleten nekwervels kun je symptomen krijgen die passen bij zenuwuitval, dit omdat door je nekwervels belangrijke zenuwen lopen voor je spieren. Zo kun je tintelingen of krachtsverlies in je ledematen krijgen.

De arts kan op basis van je klachten en lichamelijke onderzoek vaak al een voorlopige diagnose stellen. Om zekerheid te krijgen en andere nekaandoeningen uit te sluiten kan hij je doorsturen naar het ziekenhuis. Daar wordt dan een röntgenfoto gemaakt. Als dat niets oplevert kan vervolgonderzoek nodig zijn. Bijvoorbeeld een MRI-scan of CT-scan.

Ter behandeling van versleten nekwervels krijg je in eerste instantie het advies om geregeld te rusten. Daarnaast krijg je pijnstillers voorgeschreven. Denk hierbij bijvoorbeeld aan paracetamol of medicijnen die je ook zelf bij de drogist kunt kopen. Als deze pijnstillers niet afdoende werken en de klachten ernstig zijn, dan kun je ook NSAID’s krijgen. Dit zijn ontstekingsremmers die een eventuele ontstekingsreactie in de gewrichten verminderen. Tevens kunnen corticosteroidinjecties worden gegeven, deze werken ontstekingremmend en verlichten de pijn. Vanwege spasmen van de spieren kunnen spierverslappers worden gegeven.

Fysiotherapie
Aanvullend op de pijnstillers, kan ook fysiotherapie, bewegingstherapie of manuele therapie verlichting bieden. Je doet dan allerlei oefeningen om je gewrichten soepel te houden. De fysiotherapeut kan je ook een warmtebehandeling geven. Chiropractie kan ook worden gegeven.

Facetblokkade
Heeft de pijn een uitstralend karakter? Dan kan je arts ook een facetblokkade opperen. Bij deze ingreep blokkeert een arts de zenuw die loopt bij de facetgewrichtjes. Dit zijn de gewrichtjes tussen de verschillende wervels van de wervelkolom en zorgen ervoor dat jij je nek kunt bewegen. Voor deze behandeling moet je naar het ziekenhuis. Via een naald wordt een elektrisch stroompje op het facetzenuwtje gezet, waardoor deze kort verwarmd wordt en daarna geblokkeerd. Dit heeft tot gevolg dat de zenuw kan geen pijnsignalen meer geven en je dus geen tot nauwelijks nekklachten ervaart.tsteking.