Cholera

Wat is cholera?

Cholera is een infectieziekte die veroorzaakt wordt door een bacterie genaamd Vibrio cholerae. Een besmetting met cholera kenmerkt zich door het plotseling optreden van ernstige diarree in combinatie met braken. Deze symptomen treden op na een incubatietijd van twaalf uur tot zes dagen. Als gevolg van deze symptomen kun je in relatief korte tijd vele liters vocht verliezen, wat mogelijk leidt tot uitdroging. Ernstige uitdroging kan erg gevaarlijk zijn voor je gezondheid en uiteindelijk zelfs de dood tot gevolg hebben. Wanneer op tijd wordt ingegrepen is uitdroging echter goed te behandelen.

 

 

 

Cholera wordt veroorzaakt door een gifstof, genaamd enterotoxine, die de cholerabacterie produceert. De besmetting met cholera komt het meest voor in Afrika (90% van alle gevallen), Zuid-Amerika, de Golf van Mexico en Zuid-Azië. Cholera wordt overgebracht door besmet water. Besmetting treedt op door het drinken van met cholera besmet water of het eten van voedsel dat met dit water gewassen is. Ook het eten van schaal- en schelpdieren vormt een risico. De cholerabacterie kan overleven en zichzelf vermenigvuldigen in plankton, dat als voedsel dient voor schaal-en schelpdieren. Op die manier komen cholerabacteriën dus via plankton in schaal-en schelpdieren terecht en hopen zich daar op.

In de meeste gevallen verloopt een besmetting met cholera zonder symptomen. De klassieke symptomen die kunnen optreden bij cholera zijn plots overgeven en grote hoeveelheden waterige diarree. Deze diarree is vaak licht geelgroen of grijzig van kleur en bevat vlokjes en/of slijm. Deze voor cholera kenmerkende diarree wordt ook wel beschreven als ‘rijstwater’. Cholera veroorzaakt geen ernstige buikkrampen, in tegenstelling tot veel andere oorzaken van diarree. Je kunt wel zeurende buikpijn of drukpijn hebben. Het grootste gevaar van een infectie met cholera is uitdroging. Ernstige uitdroging is gevaarlijk en kan uiteindelijk zelfs de dood tot gevolg hebben. Het is dan ook belangrijk om bij een besmetting met cholera alert te zijn op symptomen van uitdroging.

Een infectie met cholera verloopt vaak mild waardoor een behandeling door een arts meestal niet nodig is. Cholera is vaak zelflimiterend, wat wil zeggen dat de symptomen vanzelf weer over gaan.

Om uitdroging te voorkomen of lichte uitdroging te behandelen kan orale rehydratievloeistof (ORS) toegediend worden. Bij ernstige uitdroging, of wanneer je niet in staat bent om vocht tot je te nemen, kan een infuus nodig zijn om het vochttekort te herstellen. Daarnaast kan behandeling met antibiotica de ziekteduur verkorten.

Reis je naar een gebied waar cholera voorkomt? Drink dan alleen gekookt water of water uit een fles en eet alleen voedsel dat langdurig verhit is. Vermijd ijsblokjes, rauwe schaal- en schelpdieren en rauwe groente en fruit dat niet zelf gepeld of geschild is. Zorg ook voor een goede persoonlijke hygiëne. Vaccinatie tegen cholera is mogelijk. Hiervoor is een oraal vaccin beschikbaar. Het vaccin zit in een flesje en los je samen met de bijgeleverde bruiskorrels op in een glas water. Om beschermd te zijn dien je na het innemen van de eerste dosis na minimaal één en maximaal zes weken nog een dosis in te nemen. Het vaccin biedt echter maar beperkte bescherming. Omdat als reiziger de kans om cholera op te lopen zeer klein is, wordt vaccinatie niet aanbevolen.