Claustrofobie

Wat is claustrofobie?

Claustrofobie (engtevrees) is een fobie voor kleine of afgesloten ruimtes. Het is één van de meest voorkomende fobieën.

De oorzaak van claustrofobie kan een traumatische gebeurtenis in een kleine ruimte zijn. In deze situatie ben je in paniek geraakt en dit wordt gelinkt aan de ruimte waarin je je bevond. Iedere keer dat je in een soortgelijke ruimte komt, word je herinnerd aan deze gebeurtenis. Je lichaam wil je beschermen tegen angst of pijn, waardoor je dit soort ruimtes gaat vermijden.

Claustrofobie kun je krijgen in een lift, MRI-apparaat, auto of vliegtuig, maar ook in een willekeurige andere kleine ruimte. Het kan ook veroorzaakt worden door ruimtes waar veel mensen aanwezig zijn. De oorzaak van de angst is dat men bang is niet meer uit de ruimte te kunnen komen.

Bij claustrofobie krijg je last van angst als je je in een ruimte bevindt die moeilijk snel te verlaten is. Je voelt je opgesloten en bent vooral bang voor wat er kan gebeuren in een gesloten ruimte.

Je kunt met claustrofobie in bepaalde soorten ruimtes last krijgen van angst en paniekaanvallen. Soms proberen mensen met claustrofobie uit de ruimte te ontsnappen, zelfs als dit ernstig gevaar oplevert. Bij claustrofobie kun je te maken krijgen met de volgende symptomen:

  • Zweten
  • Trillen
  • Hartkloppingen
  • Duizeligheid
  • Hyperventilatie
  • Benauwdheid

Claustrofobie komt veel voor, maar een behandeling is vaak niet nodig. Behandeling is wel wenselijk als de claustrofobie je gaat belemmeren in je dagelijkse bezigheden. Vaak kom je dan terecht bij een psycholoog. Onder begeleiding zal je na een aantal therapiesessies langzaam worden blootgesteld aan je angst, waardoor je uiteindelijk claustrofobie kunt overwinnen.