Conjunctivitis (Bindvliesontsteking)

Wat is bindvliesontsteking?

Bindvliesontsteking is een aandoening waarbij het slijm- of bindvlies aan de buitenkant van je oogwit en de binnenkant van je oogleden ontstoken raakt. Deze oogaandoening wordt ook wel conjunctivitis genoemd. Het is de meest voorkomende oorzaak van een rood oog.

De oorzaak van bindvliesontsteking is vaak een virus of bacterie. Het kan ook een allergische reactie op bijvoorbeeld stuifmeel, cosmetica of lenzenvloeistof zijn. Andere mogelijke oorzaken zijn een vuiltje of zwemwater met chloor dat in het oog komt, waardoor een infectie ontstaat.

Een chronische vorm van bacteriële conjunctivitis is een trachoom. Dit wordt veroorzaakt door chlamydia trachomatis of verlittekening. Het behoort wereldwijd tot de belangrijkste oorzaak van vermijdbare blindheid.Daarnaast kan bindvliesontsteking ook een symptoom zijn van een andere aandoening bijvoorbeeld de Ziekte van Reiter.

Wanneer je bindvliesontsteking hebt opgelopen, kun je last krijgen van de volgende symptomen:

• Roodheid en gevoeligheid van de ogen
• Irritatie, droogte en korreligheid van de ogen
• Wazig zicht
• Overgevoeligheid voor licht
• Gezwollen oogleden

Naast bovenstaande klachten heb je meestal ook last van afscheiding uit je ogen. Hoe dit er precies uitziet, is afhankelijk van de oorzaak van je bindvliesontsteking:
Bacteriële bindvliesontsteking
Wanneer je een bacteriële conjunctivitis hebt, krijg je last van geelgroene afscheiding. Deze afscheiding wordt tijdens het slapen aangemaakt en wordt kleverig en hard. Hierdoor kan je oog dichtgeplakt worden. Dit kun je schoonmaken met warm water.

Virale bindvliesontsteking
De meeste virale infecties van bindvlies veroorzaken slijmvorming en waterige afscheiding. Verder heb je last van een rood oog, een rauwe keel en een loopneus.

Allergische bindvliesontsteking
Een allergische conjunctivitis veroorzaakt waterige afscheiding. Ook krijg je last van jeuk, overvloedig tranen van je oog en niezen.

De behandeling van bindvliesontsteking (conjunctivitis) verschilt per soort. De huisarts onderzoekt wat de oorzaak van de bindvliesontsteking is. Soms wordt er een kweek gemaakt om te kijken om welke bacterie of welk virus het gaat. Vervolgens kan bepaald worden welke behandeling voorgeschreven wordt.

Behandeling bacteriële bindvliesontsteking
Bacteriële conjunctivitis kan worden behandeld met oogzalf, oogdruppels of gel met antibioticum.

Behandeling virale bindvliesontsteking
Virale bindvliesontsteking is een veelvoorkomende kwaal die soms epidemische proporties aanneemt. Dit betekent dat veel mensen er dan tegelijk last van hebben. Virale conjunctivitis kan niet behandeld worden en gaat na een paar dagen tot weken vanzelf over. In ernstige gevallen worden ontstekingsremmende oogdruppels voorgeschreven. Deze helpen niet tegen het virus, maar gaan enkel de ontsteking tegen.

Behandeling allergische bindvliesontsteking
Allergische conjunctivitis kan worden behandeld met anti-allergiedruppels.rbeteren van de motoriek.