Constitutionele neusslijmvliesontsteking

Wat is constitutionele neusslijmvliesontsteking?

Een constitutionele neusslijmvliesontsteking is een ontsteking van het slijmvlies dat de binnenzijde van de neus bekleedt en wordt veroorzaakt door een allergische reactie. Je neus is de belangrijkste ingang voor het ademhalingssysteem. De binnenzijde van je neus is bekleed met slijmvlies. Het neusslijmvlies produceert onder normale omstandigheden een dagelijkse hoeveelheid vocht voor de bevochtiging van je neus en de ingeademde lucht. Het vocht wordt afgevoerd naar de neusopening en verdampt of vormt een kleine hoeveelheid afscheiding. Neusslijmvliesontsteking is een ontsteking van dit slijmvlies in de neus.
Naast een constitutionele neusvliesontsteking kun je ook last hebben van een chronische neusslijmvliesontsteking (chronische rhinitis). Je neusslijmvlies is dan langdurig ontstoken.

Een constitutionele ontsteking van het neusslijmvlies wordt veroorzaakt door overgevoeligheid (allergie) voor bepaalde ingeademde stoffen. Je kunt bijvoorbeeld allergisch zijn voor huisstofmijt of pollen.

Bij een constitutionele neusslijmvliesontsteking kun je last krijgen van verschillende symptomen:

• Niesaanvallen
• Loopneus (veel waterige afscheiding uit je neus)
• Verstopte neus
• Jeuk in je neus
• Tranenvloed en jeuk in je ogen

Om een constitutionele neusslijmvliesontsteking te behandelen moet allereerst worden bepaald voor welke stof je overgevoelig bent. Dit wordt gedaan door onderhuidse injecties met verdachte stoffen. Wanneer je weet welke stof de oorzaak van de neusontsteking is (allergeen), moet je zorgen hier zo min mogelijk mee in contact te komen. Als je bijvoorbeeld allergisch bent voor huisstofmijt, dan moet je je slaapkamer en beddengoed stofvrij houden.

Daarnaast kan de huisarts antihistamine medicijnen voorschrijven die je allergische reactie onderdrukken. Ook kun je een desensibilisatiekuur ondergaan. Hiermee wordt je afweersysteem minder gevoelig gemaakt voor het allergeen. Het bestrijdt hiermee de oorzaak van de ontsteking aan je neus, namelijk de allergie.