Contacteczeem

Wat is contacteczeem?

Contacteczeem is een vorm van eczeem. Eczeem is een verzamelnaam voor verschillende vormen van huiduitslag. Bij contacteczeem is er sprake van een huidreactie (ontsteking) als gevolg van contact met een specifieke stof. Zoals andere soorten van eczeem kan er bij contacteczeem sprake zijn van schilfering, rode huid of zelfs blaasjes. Een andere vorm van eczeem is bijvoorbeeld constitutioneel eczeem.

Contacteczeem wordt ook wel contactdermatitis genoemd. Er zijn twee vormen van contacteczeem:
• Een allergische vorm van contacteczeem
• Een niet-allergische vorm van contacteczeem

Contacteczeem kan bovendien acuut en chronisch voorkomen.

De allergische vorm van contacteczeem ontstaat als je een allergie hebt ontwikkeld voor een bepaalde stof. Dit kunnen verschillende stoffen zijn, bijvoorbeeld:

• Onedele metalen
• Conserveringsmiddelen
• Geurstoffen
• Geneesmiddelen in zalven of crèmes
• Rubberbestanddelen

Je wordt niet zomaar van de ene op de andere dag allergisch voor een bepaalde stof. Om allergisch te worden moet je voor een bepaalde tijd in contact staan met die specifieke stof. De allergie ontstaat als zogenaamde allergenen de huid binnendringen. Ons afweersysteem reageert vervolgens door specifieke afweercellen te maken voor dit specifieke allergeen. De volgende keer dat je in contact komt met de stof kan een ontstekingsreactie ontstaan. Dit kan binnen een paar weken gebeuren of na een paar maanden.

De niet-allergische vorm wordt ook wel ortho-ergisch eczeem genoemd. Deze vorm van eczeem wordt veroorzaakt door specifieke stoffen, bijvoorbeeld door zeep, desinfecterende stoffen en schildermaterialen. Je hoeft niet allergisch te zijn, maar iedereen kan contacteczeem krijgen bij contact met deze stoffen.

Symptomen van acuut contacteczeem zijn sterk jeukende, met vocht gevulde blaasjes en roodheid en zwelling van de huid. Wanneer de blaasjes openbarsten, ontstaan vochtige plekken op de huid. Deze plekken kunnen gaan geïnfecteerd raken.

Bij chronisch contacteczeem is je huid juist heel droog, rood en hij geeft ook schilfers af. De huid is ook verdikt en stug. Hierdoor kunnen kloofjes ontstaan. Jeuk komt niet zoveel voor bij chronisch contacteczeem, patiënten hebben meer last van de pijn en de kloofjes.

Over het algemeen zal contacteczeem behandeld worden met corticosteroïden. Vaak in de vorm van een zalfje of crème.

Er zijn een aantal maatregelen die je zelf kunt nemen:

• Contact vermijden met de stof waar je allergisch voor bent
• De huid zoveel mogelijk rust geven
• Agressieve zepen vermijden

Door deze maatregelen en medicijnen kunnen de klachten van contacteczeem verminderen en zelfs verdwijnen. Wel kan het zijn dat het eczeem terugkomt of in mindere mate aanwezig blijft.