Degeneratieve motorneuron aandoeningen

Wat is een degeneratieve motorneuron aandoening?

Het ruggenmerg (myelum of medulla spinalis) vormt een centraal onderdeel van je zenuwstelsel. Het bevindt zich in je wervelkanaal. Zenuwen voor beweging en gevoel ontspringen vanuit je ruggenmerg en lopen van daaruit door je hele lichaam. Een degeneratieve ruggenmergaandoening is een achteruitgang (degeneratie) van het zenuwweefsel in je ruggenmerg. Deze vorm van ruggenmergafwijking kan een langzaam verergerend beloop hebben en richt bijna altijd onherstelbare schade aan.
Bij degeneratieve ruggenmergaandoeningen staat verval van spier- en zenuwweefsel centraal. Hierdoor raken gevoels- en bewegingsfuncties verstoord. Vaak eindigen deze aandoeningen in spierverzwakking en uiteindelijk verlamming.

Enkele degeneratieve motorneuron aandoeningen

Voorbeelden van degeneratieve motorneuronaandoeningen, waaronder degeneratieve ruggenmergaandoeningen zijn:
• Amyotrofische Lateraal Sclerose (ALS)
• Spinale spieratrofie (SMA)
• Primaire laterale sclerose

Primaire laterale sclerose

Bij primaire laterale sclerose is er uitval van de motorische zenuwcellen in de (grote) hersenen. De oorzaak is onbekend.

Symptomen

Sclerose (ALS) en Spinale spieratrofie (SMA) lees je op de bijbehorende aandoeningenpagina's. Hieronder lees je meer over de symptomen van Primaire laterale sclerose.

Primaire laterale sclerose

Bij laterale sclerose krijg je last van stijfheid, kramp en spasticiteit. Dit kan in je benen beginnen. Je kunt vaker struikelen en kracht verliezen in je benen. Je kunt ook last krijgen van incontinentie. Ook kan er spierzwakte in de handen en armen en (later) problemen met slikken en ademen ontstaan.

Behandeling

Degeneratieve ruggenmergaandoeningen zijn niet te genezen. De behandeling is er meestal op gericht het de patiënt zo comfortabel mogelijk te maken. Sommige verschijnselen kunnen verlicht worden door fysiotherapie en/of orthopedische behandelingen.