Diabetes mellitus type 3

Wat is diabetes type 3?

In het kort:

• Met diabetes 3 wordt eigenlijk de ziekte van Alzheimer bedoeld.
• Er is nog weinig wetenschappelijk bewijs dat diabetes type 3 bestaat.
• Diabetes type 3 wordt mogelijk veroorzaakt door het stoppen van de insulineproductie in de hersenen.
Over diabetes type 3
Steeds meer mensen hebben het over diabetes type 3. Maar wat bedoelen we met deze vorm van diabetes?

Ten eerste moet vermeld worden dat er nog weinig wetenschappelijk bewijs is voor het bestaan van diabetes type 3. Sommige onderzoekers gebruiken de term diabetes type 3 als aanvulling op diabetes type 1 en diabetes type 2. Bij diabetes type 1 en 2 maakt de alvleesklier geen of weinig van het hormoon insuline aan. Ook de hersenen maken insuline aan, alleen in kleinere hoeveelheden. Wanneer de hersenen stoppen met de insulineaanmaak beïnvloedt dat de hersenen. Volgens sommige onderzoekers leidt dat mogelijk tot de ziekte van Alzheimer (dementie). Met diabetes type 3 bedoelen we dus eigenlijk de ziekte van Alzheimer.

Er is nog wel veel onduidelijkheid over diabetes type 3. Sommige onderzoekers denken dat herseninsuline te weinig invloed heeft om Alzheimer te kunnen veroorzaken en dat diabetes type 3 dus niet bestaat. Anderen zeggen dat Alzheimer een gevolg is van diabetes type 2. Bovendien veroorzaakt hersenschade slechts een bepaalde vorm van Alzheimer. Andere vormen van Alzheimer worden veroorzaakt door schade aan de bloedvaten en zenuwen.

Oorzaken

Diabetes type 3 ontstaat mogelijk door een ongezonde leefstijl. Vooral een vetrijk dieet zorgt ervoor dat het lichaam ongevoelig wordt voor insuline. Hetzelfde proces speelt een rol bij het ontstaan van diabetes type 2.