Dierenallergie (Allergie voor hond of kat)

Wat is een allergie voor een hond of kat?

Een allergie voor honden en katten is een aandoening waarbij je verschillende klachten krijgt door honden of katten. Allergie is een reactie van het afweersysteem op lichaamsvreemde stoffen. Normaal gesproken hoort je afweersysteem alleen te reageren op dingen die je ziek kunnen maken, zoals bacteriën en virussen. Bij deze allergie reageert je afweersysteem op stofjes die honden en katten verspreiden, die op zichzelf niet schadelijk hoeven te zijn. Bij een allergie krijg je verschillende klachten, zoals vaak niezen, een loopneus en jeuk aan je ogen. Niet alleen bij honden en katten kan dit gebeuren, voor bijna alle andere diersoorten komen allergieën voor, zoals paarden, konijnen, muizen en vogels.


 

De oorzaak van een hondenallergie of een kattenallergie is een verkeerde reactie van je afweersysteem. Doordat deze bepaalde stofjes van de dieren ziet als schadelijke stoffen, wat deze niet zijn, begint je afweersysteem hiertegen te vechten. Hierdoor komen verschillende stoffen vrij die zorgen voor de lichamelijke klachten die bij een allergie horen. De stofjes van het dier die zorgen voor deze reactie worden ook wel allergenen genoemd. Allergenen kunnen in de schilfers van dieren voorkomen, maar ook in hun speeksel of urine.

Het is niet helemaal duidelijk waarom sommige mensen wel een allergie tegen honden of katten krijgen en anderen niet. Erfelijkheid speelt in ieder geval een rol: je hebt meer kans op een allergie als een van je ouder(s) of allebei allergisch zijn. Daarnaast heeft het te maken met je omgeving. Kinderen die bijvoorbeeld zijn opgegroeid met huisdieren hebben minder vaak allergieën.

De symptomen van een allergie voor katten of honden zijn heel divers. Vaak treedt er eerst een acute reactie op, wat betekent dat je direct na het aanraken van het dier klachten krijgt. Daarna kan er nog een verlate reactie optreden; een aantal uur na het contact krijg je klachten. Symptomen die bij deze reacties voorkomen zijn:

• Niezen
• Jeuk in je neus
• Loopneus of verstopte neus
• Jeuk aan je ogen
• Tranende, branderige, rode ogen
• Hoesten
• Kortademigheid of benauwdheid
• Piepende ademhaling
• Droge, rode of jeukende huid
• Huidschilfering

Bij de verlate reactie kunnen daarnaast futloosheid, hoofdpijn, spierpijn en een koortsachtig gevoel voorkomen. Als je vaak contact hebt met een hond of kat, bijvoorbeeld omdat je er zelf één hebt, heb je meestal meer last van de aanhoudende klachten. Dit betekent dat de klachten niet alleen meer opkomen als je het dier aait of aanraakt. Hierdoor kan het lijken alsof het dier niet de veroorzaker is van de klachten.

Er kunnen verschillende testen gedaan worden om te kijken of je een katten-, honden- of andere dierenallergie hebt. Allereerst wordt er goed gekeken naar je klachten. Daarnaast kan er een huidtest of een bloedtest worden gedaan. Bij een huidtest krijg je een druppeltje met allergenen op je huid, waarna er onder de druppel een prikje in de huid wordt gegeven. Als de huid rood en dik wordt, duidt dit op een allergie. Bij een bloedtest wordt je bloed onderzocht op afweerstofjes die tegen de allergenen werken. Beide tests geven geen definitief resultaat, je klachten moeten ook altijd meegenomen worden in de diagnose.

De beste behandeling van een allergie voor honden en katten is uit de buurt van honden en katten blijven. Ook als de kat uit huis gaat zijn er tot een half jaar later, ondanks actief stofzuigen, nog steeds kattendanders (=huidschilfers) aantoonbaar. Bij honden nog een aantal weken later. Dit is ook het geval bij allergieën voor andere dieren. Toch is dit niet zo makkelijk, omdat schilfers op kleding van andere mensen ook al een allergische reactie kunnen geven. Bij veel klachten kun je medicatie krijgen. Dit kan in de vorm van oogdruppels, een neusspray of een inhalator zijn. Deze werken dan specifiek op de plek waar ze worden gegeven. Daarnaast zijn er ook tabletten die meerdere klachten kunnen verminderen. Soms neem je deze medicatie het hele jaar door, soms alleen als je last hebt.

Immunotherapie wordt weleens gebruikt om allergieën te verminderen. Bij de meeste dierenallergieën is gebleken dat dit niet goed werkt en vaak bijwerkingen geeft. Alleen bij een allergie voor katten is uit onderzoek gebleken dat immunotherapie effectief kan zijn. Immunotherapie wordt daarom alleen onder bepaalde omstandigheden voorgeschreven.

Er zijn verschillende anti-allergiekatten en anti-allergiehonden die geschikt zouden zijn voor mensen met een allergie. Anti-allergiehonden verharen bijvoorbeeld niet, waardoor zij minder schilfers verliezen dan honden die wel verharen. Toch bestaan echte anti-allergiekatten en -honden niet, vaak zorgen ze alleen voor een minder erge allergische reactie. Het kan bijvoorbeeld voorkomen dat je toch een allergische reactie krijgt als je de anti-allergiehond aait en dan aan je gezicht zit.