Distorsie (verstuikte pols)

Wat is een verstuikte pols?

Wanneer de banden in je pols oprekken is er sprake van een verstuiking van de pols. De pols vormt het gewricht tussen de onderarm en de hand. De botten in het gewricht worden bij elkaar gehouden door banden. Wanneer deze door een ongeluk oprekken of scheuren spreek je van een verstuiking. Verstuiken veroorzaakt pijn in je polsgewricht. De ernst van de verstuiking hangt af van de ernst van het letsel.

Verschil verstuikte en gekneusde pols

De termen verstuiking en kneuzing worden vaak ten onrechte door elkaar gebruikt. Bij een kneuzing is het onderhuidse weefsel beschadigd, waardoor een zwelling, pijn en bloeduitstorting kan ontstaan. Een verstuiking daarentegen gaat meestal samen met een kneuzing, maar daarbij zijn ook banden opgerekt of gescheurd.

De oorzaak van een verstuikte pols is het oprekken of scheuren van de banden die de botten in het polsgewricht bij elkaar houden. Dit komt vaak door een ongeluk, val of stoot.

Een polsverstuiking doet een paar minuten flink pijn in je pols. Daarnaast treden de volgende symptomen op bij een verstuikte pols:

• Zwelling
• Verkleuring naar blauw

Je kunt je pols niet meer zonder pijn gebruiken en voorwerpen niet goed beetpakken. De dagen erna heb je kans dat je hele hand dik wordt als gevolg van de verstuiking. Na één tot twee weken is de ergste zwelling en verkleuring weggetrokken en kun je je hand weer redelijk gebruiken.

Komen jouw klachten toch niet helemaal overeen met een verstuikte pols? Misschien heb je wel TFCC-letsel.

Een verstuikte pols komt veel voor en behandeling is zelden nodig. Alleen wanneer de verstuiking ernstig lijkt of als de zwelling na twee weken niet is afgenomen is het verstandig contact op te nemen met je huisarts. Als er sprake is van een ernstige verstuiking, kan je arts een gipsverband aanleggen. Een operatie is zelden nodig.

Over het algemeen kun je ervan uitgaan dat je zelf aanvoelt wat gaat en wat niet. Als belasting te pijnlijk is, probeer het dan een dag later weer. Bouw de belasting geleidelijk op en belast het gewricht niet te lang achter elkaar.

Verstuikingen genezen in de meeste gevallen volledig. Soms kan het gewricht na bepaalde activiteiten wat meer pijn doen of opzwellen, maar dit kan geen kwaad. De kans is op een volgende verstuiking is wel groter, omdat de banden wat zijn opgerekt en verslapt.

Als je je pols hebt verstuikt, is het belangrijk meteen goed te koelen. Dit kan met koud water of met ijsblokjes in een plastic zak (niet direct op de huid houden maar verpakking in theedoek of iets dergelijks). Als je last hebt van veel pijn kun je een paracetamol slikken. Je moet dan wel opletten dat je de pols niet gaat overbelasten. Door de verstuikte pols hierna goed te ondersteunen en rust te geven zal de genezing in de meeste gevallen voorspoedig verlopen. Eventueel kun je je verstuikte pols verbinden met drukverband. Hierdoor kan de zwelling afnemen en krijgt je pols wat meer stabiliteit. Dit kan er echter ook voor zorgen dat de opbouw van je spieren wat vertraagt.