Doorbraakbloeding bij pilgebruik

Wat is een doorbraakbloeding?

Een doorbraakbloeding is bloedverlies buiten de stopweek van de pil. Tijdens de eerste drie tot vier maanden kan er bij het gebruik van de anticonceptiepil soms wat bloedverlies optreden tussen de menstruaties. Dit komt omdat het lichaam moet wennen aan de pil. Vaak zijn dit kleine hoeveelheden bloed, ook wel spotting genoemd. Ook kun je een doorbraakbloeding krijgen als je lange tijd achter elkaar de pil doorslikt zonder stopweek. Tussentijds bloedverlies kan geen kwaad, je blijft beschermd tegen een ongewenste zwangerschap.

 

 

 

Een doorbraakbloeding wordt meestal veroorzaakt door hormonale onbalans. Dit kan veroorzaakt worden door:

• Een pil met te veel progesteron
• Een pil met te weinig oestrogenen
• Een vergeten pil
• Roken (versnelt de afbraak van oestrogenen)
• Het wisselen van anticonceptiepil
• Gebruik van medicatie die de een interactie heeft met de pil of ook een hormonale werking, zoals anti-epileptica en sint-janskruid.
• Een soa zoals chlamydia kan ook doorbraakbloedingen veroorzaken. Tussentijds bloedverlies tijdens of na seks wordt een contactbloeding genoemd. Een contactbloeding heeft vaak een andere oorzaak dan een doorbraakbloeding.

 

Meestal heb je tijdens de eerste paar maanden pilgebruik geen symptomen van een doorbraakbloeding behalve bloedverlies (spotting) dat vanzelf binnen een paar dagen stopt. Je kunt tijdens een doorbraakbloeding na het uitstellen van de stopweek dezelfde klachten ervaren als bij een normale menstruatie, zoals buikpijn of -kramp.

Wat te doen bij een doorbraakbloeding?

Neem contact op met je huisarts bij hevig bloedverlies tijdens de eerste paar maanden pilgebruik of als het na enkele dagen niet is gestopt. Je kunt dan samen op zoek naar een andere anticonceptiepil. Je kunt ook overstappen naar een heel andere vorm van anticonceptie, zoals de prikpil of een spiraaltje.
Bij een doorbraakbloeding door het uitstellen van de stopweek is het handig om toch een stopweek in te lassen. Je kunt ook de pil door blijven slikken, maar dan heb je kans dat de doorbraakbloeding langer aanhoudt.

 

Slik je de pil vaak door zonder een stopweek? Dan kunnen doorbraakbloedingen ontstaan. Deze zijn te voorkomen door regelmatig een stopweek in te plannen. Als je bijvoorbeeld elke drie maanden een doorbraakbloeding hebt, kun je elke tien weken een stopweek inlassen. Hiermee voorkom je dat je een doorbraakbloeding krijgt op een moment dat dit je niet uitkomt.

Verder kun je doorbraakbloedingen voorkomen door te stoppen met roken. Let ook goed op welke medicijnen je gebruikt naast de anticonceptiepil. Lees voor gebruik altijd de bijsluiter en kijk of het medicijn invloed heeft op de werking van de anticonceptiepil.

Voorkom een doorbraakbloeding als gevolg van een soa door je goed te beschermen tegen soa’s. Denk je dat je doorbraakbloedingen hebt door een soa? Je kunt altijd een soa-test doen bij je huisarts.