Druiper (Gonorroe)

Gonorroe is een seksueel overdraagbare aandoening (soa) die zowel bij mannen als vrouwen voorkomt. Met name mannen die seks hebben met andere mannen raken besmet met gonorroe. De geslachtsziekte gonorroe wordt veroorzaakt door de bacterie Neisseria gonorrhoeae oftewel gonokok-bacterie. Deze kan zich nestelen in de slijmvliezen van de vagina, penis, anus, keel en ogen. Gonorroe zorgt voor een groene afscheiding bij mannen en wordt daarom in de volksmond ook wel een ‘druiper’ genoemd.

 

 

 

 

 

Wanneer je onbeschermd seksueel contact hebt, kun je een gonorroe-infectie oplopen. Gonorroe is heel besmettelijk. Direct slijmvliescontact van de geslachtsdelen is al voldoende om geïnfecteerd te raken. Waar je de infectie krijgt, hangt af van de manier waarop je hebt gevreeën. In de meeste gevallen raakt de plasbuis geïnfecteerd. Bij vrouwen komt de infectie ook in de vagina en de baarmoedermond voor. Door orale seks kun je een infectie in je keel krijgen. Bij anale seks kan gonorroe de anus infecteren. Ook als je zelf geen klachten hebt, kun je gonorroe overdragen.

Vrouwen die besmet zijn met gonorroe hebben vaak geen klachten. Mannen daarentegen hebben vaak wel duidelijke klachten.

Symptomen bij de vrouw

Als vrouwen symptomen van gonorroe hebben, gaat het meestal om:

  • Meer vaginale afscheiding dan anders. Deze afscheiding kan onaangenaam ruiken en kan er pus-achtig uitzien
  • Vaginaal bloedverlies buiten de menstruatie
  • Jeuk of irritatie aan de anus
  • Pusachtige of slijmerige afscheiding bij de ontlasting
  • Irritatie of pijn bij het plassen
  • Opgezette klieren in de hals of keelontsteking
  • Ontstekingen op andere plaatsen in het lichaam

Gonorroe kan via de vagina naar boven kruipen en in de eileiders terecht komen. In de eileiders kan gonorroe een eileiderontsteking veroorzaken. Deze maakt je ziek en koortsig, maar is goed te behandelen. Onbehandeld kan een eileiderontsteking leiden tot een ontsteking in de buikholte Pelvic Inflammatory Disease (PID). Door de ontsteking van de eileiders, kunnen er allemaal kleine littekentjes in de eileiders ontstaan waardoor ze minder toegankelijk worden. Dit kan ervoor zorgen dat je onvruchtbaar wordt en meer kans hebt op een buitenbaarmoederlijke zwangerschap.

Symptomen bij de man

Bij een man ontstaan de eerste verschijnselen van gonorroe binnen één tot twee weken na het onveilige seksueel contact. Mogelijke symptomen van gonorroe bij een man zijn:

  • Geelgroene, pusachtige afscheiding uit de urinebuis
  • Jeuk of irritatie aan de anus
  • Pusachtige of slijmerige afscheiding bij de ontlasting
  • Irritatie of pijn bij het plassen
  • Opgezette klieren in de hals of keelontsteking
  • Ontstekingen op andere plaatsen in het lichaam

Ook bij mannen kan gonorroe uiteindelijk ernstige gevolgen hebben. Gonorroe kan zich namelijk uitbreiden naar bijbal of prostaat, waar het ontstekingen veroorzaakt. Een bijbalontsteking veroorzaakt een heftige pijn in de balzak, soms uitstralend naar de lies. Vaak komt er koorts bij kijken. Symptomen van een prostaatontsteking zijn: koorts, moeilijk en pijnlijk plassen en pijn op, in en rond de geslachtsorganen.

Gonorroe kan zich ook uitbreiden naar de bloedbaan. Via de bloedbaan kunnen de bacteriën op allerlei plaatsen in het lichaam ontstekingen veroorzaken. Hoewel dit zowel bij mannen als vrouwen kan gebeuren, komt dit niet vaak voor.

Om de diagnose gonorroe te stellen kun je een soa-onderzoek doen. Voor mannen geldt dat gonorroe kan worden vastgesteld door middel van een urineonderzoek. Om gonorroe vaginaal of in de keel vast te stellen, moet er een uitstrijkje worden gemaakt.

Voor een soa-test kun je terecht bij de huisarts, die je verwijst naar het laboratorium. Wanneer je een soa-thuistest doet, let er dan op dat je de testmaterialen altijd naar een gecertificeerd laboratorium stuurt.

Gonorroe is goed te behandelen. Op het moment dat vastgesteld is dat je besmet bent, word je behandeld met een eenmalige antibioticakuur. Deze antibiotica wordt intramusculair gegeven. Dit betekent dat je een spuit met oplosbare antibiotica in de spieren van je billen krijgt. Tijdens de behandeling is het beter om geen seks te hebben. Als je dit toch wilt doen, gebruik dan altijd een condoom.

Het is belangrijk dat je seksuele partner(s) zich ook laten onderzoeken en indien nodig ook een behandeling krijgen. Wanneer je dit niet doet, kunnen jullie elkaar of anderen steeds opnieuw besmetten. Wanneer de klachten na de behandeling niet verdwijnen, moet je je arts opnieuw raadplegen. Het kan zijn dat de medicijnen niet effectief zijn geweest. Je kunt ook besmet zijn met een andere soa, zoals chlamydia of syfilis.

Soa’s zijn makkelijker te voorkomen dan te genezen. Vrij daarom altijd veilig. Gebruik bij seksueel contact een condoom. Gebruik bij orale bevrediging een condoom of beflapje. Voorkom ook bloedcontact. Denk hier ook aan bij gebruik van andermans tandenborstels en scheerapparaten. Kom je wel eens in contact met naalden, bijvoorbeeld tijdens je werk, zorg er dan voor dat je naalden en spuiten weggooit in een hiervoor bestemde container.