Duimbasisslijtage (Duimbasis artrose)

Wat is een duimbasisslijtage?

Bij duimbasisslijtage is er sprake van slijtage van het gewricht dat de duim met de pols verbindt. Het wordt ook wel duimbasis artrose genoemd. Het duimbasisgewricht bestaat uit het eerste middenhandsbeentje (dit is het derde botje dat je voelt vanaf de top van je duim gemeten) en een handwortelbeentje in de pols. Omdat je van alle vingers je duim het meeste gebruikt, is duimbasisslijtage de meeste voorkomende vorm van gewrichtsslijtage in de hand. Het komt vaker voor bij vrouwen dan bij mannen. Bij ongeveer eenderde van de vrouwen boven de 40 zijn er op een röntgenfoto afwijkingen te zien in het duimbasisgewricht.

Milde duimbasisslijtage

Bij een milde vorm van duimbasisslijtage is het vaak voldoende als de duim een poosje rust krijgt. Dit kan bijvoorbeeld gedaan worden door de duim te spalken. Om de pijn weg te nemen, kun je pijnstillers gebruiken. Soms krijg je injecties met ontstekingsremmers in het gewricht gespoten.

Daarnaast kan fysiotherapie goed helpen. Je leert hoe je je duim het beste kunt gebruiken tijdens alledaagse klusjes om zo verdere slijtage te voorkomen.

Ernstige duimbasisslijtage

Als de eerder genoemde behandelingen niet helpen, kan er een operatie overwogen worden. Je arm wordt dan met behulp van een okselprik verdoofd en daarna wordt er een sneetje in je hand gemaakt. Soms is het nodig om onder volledige narcose te gaan. Je arts zal dit met je bespreken.

Het duimbasisgewricht bestaat, net zoals alle andere gewrichten, uit twee botten die samenkomen. Deze botten worden beschermd door een laagje kraakbeen. Stevige banden zorgen ervoor dat de botten goed op hun plaats blijven zitten. Bij duimbasisslijtage kunnen deze banden verslapt zijn, waardoor het gewricht niet goed meer beweegt. De beschermende kraakbeenlaag kan dan afslijten en er kan een ontsteking in het gewricht ontstaan. Als je eerder al eens iets hebt gehad aan je duim, bijvoorbeeld een breuk, heb je meer kans om last te krijgen van duimbasisslijtage.

De meest voorkomende symptomen bij duimbasisslijtage zijn:

  • Pijn in de hand: Deze pijn komt voor bij alle bewegingen die je met je duim maakt. Je voelt de pijn op de plaats waar het gewricht zit en dan met name aan de palmzijde van je hand. Als je je duim intensiever gebruikt, doet het ook meer pijn.
  • Krachtsverlies: Vooral dingen met duim en wijsvinger vastpakken wordt lastiger. Je laat sneller dingen uit je handen vallen.
  • Vreemde stand van de duim: De duimbasis gaat wat meer naar binnen staan aan de palmzijde van je hand. De rest van je duim kan zich gaan overstrekken.
  • Zwelling: De palmzijde van je hand kan ter hoogte van het duimbasisgewricht was opgezwollen zijn. Het doet pijn als je hierop drukt.

Vaak wordt er door een arts gezegd dat hij geen behandeling heeft voor duimbasisslijtage. Er is echter wel wat aan te doen. Wat je kunt doen is afhankelijk van de ernst van de slijtage.