Dyslipidemie

Wat is dyslipidemie?

Met dyslipidemie wordt een verstoorde verhouding van vetstoffen (cholesterol) in het bloed bedoeld. Bij dyslipidemie zijn het totaalcholesterol en/ of het LDL-cholesterol en/ of de triglyceriden verhoogd en/ of is er sprake van een verlaagd gehalte van het HDL-cholesterol. Dyslipidemie is vaak een voorbode van hart- en vaatziekten en diabetes type-2. Mannen en vrouwen hebben even veel kans op het krijgen van dyslipidemie.

 Cholesterol

Cholesterol is een vetachtige stof en noodzakelijke bouwsteen voor de opbouw van hormonen en lichaamscellen. Zonder cholesterol kunnen we niet leven maar een te hoog cholesterol brengt gezondheidsrisico’s met zich mee. De lever is zelf in staat om cholesterol aan te maken maar cholesterol bevindt zich ook in bepaalde voeding. Er zijn twee soorten cholesterol:

  • LDL-cholesterol
  • HDL-cholesterol

Er werd een poosje gezegd dat LDL-cholesterol slechte cholesterol was en HDL-cholesterol goede cholesterol. Echter is nu bekend dat vooral een scheve verhouding van de twee soorten cholesterol een verhoogd risico van slagaderverkalking met zich meebrengt. Slagaderverkalking verhoogt het risico op hart- en vaatziekten.

De oorzaak van dyslipidemie is een verhoging van het LDL-cholesterolgehalte en een verlaging van het HDL-cholesterolgehalte. Hierdoor ontstaat er een disbalans in de verhouding van de vetstofwisseling. Het totale cholesterolgehalte is bij mensen met dyslipidemie sterkt verhoogd. Het is nog niet exact bekend waarom sommige mensen een te hoog totaal cholesterolgehalte ontwikkelen en anderen niet. Wel zijn er sterke aannames dat een ongezonde levensstijl een te hoog cholesterol kan veroorzaken. Factoren die de kans op dyslipidemie vergroten zijn:

  • Roken
  • Weinig lichaamsbeweging
  • Een dieet met veel verzadigd vet
  • Hoge alcohol consumptie
  • Familiaire aanleg
  • Overgewicht
  • Diabetes type 2
  • Medicatie
  • Nierziekten
  • Leverziekte
  • Een traag werkende schildklier

Het gevaar van dyslipidemie is dat veel mensen in het algemeen geen tot weinig symptomen krijgen. Een te hoog totaal cholesterolgehalte wordt meestal pas opgemerkt als hierdoor andere aandoeningen zoals diabetes type 2 en hart- en vaatziekten zijn ontstaan. Het is daarom erg belangrijk dat bij mensen die tot de risicogroep behoren regelmatig het cholesterolgehalte wordt gemeten.

De diagnose van dyslipidemie wordt gesteld met een bloedonderzoek waaruit het cholesterolgehalte blijkt. Een cholesterolgehalte onder de vijf is goed. Alles boven de vijf duidt op een verhoogd cholesterolgehalte en een gehalte boven de acht is een sterk verhoogd cholesterolgehalte. Echter schommelt het cholesterolgehalte in het bloed nogal. Er zijn dus meerdere bloedonderzoeken nodig om een betrouwbaar beeld te krijgen en om vast te stellen of er sprake is van dyslipidemia.

De beste behandeling van dyslipidemie is aanpassing van de (ongezonde) levensstijl. Dit houdt in dat de persoon een streng dieet moet gaan volgen met weinig verzadigd vet. Er zijn ook cholesterolverlagende voedingsmiddelen zoals noten, soja en vezels. Daarnaast is het belangrijk om te stoppen met roken en meer te gaan bewegen. Een half uur per dag bewegen levert vaak al gezondheidswinst op. Een doorverwijzing naar een diëtist kan helpen om gezonder te gaan eten.

Medicatie

Afhankelijk van de ernst van de dyslipidemie schrijft de arts cholesterolverlagende medicatie voor, de zogeheten statines. Statines remmen de aanmaak van cholesterol in het lichaam, waardoor het cholesterolgehalte dealt.

In de meeste gevallen kun je dyslipidemie voorkomen met een gezonde levensstijl. Dat betekent niet roken, een gezond gewicht behouden, elke dag tenminste 30 minuten bewegen en zo min mogelijk verzadigde vetten te eten.