Ziekte van Darier (Dyskeratosis follicularis)

Wat is de ziekte van Darier?

De ziekte van Darier is een vrij zeldzame huidziekte. Een andere naam is dyskeratosis follicularis. Het is een erfelijke aandoening van het bovenste laagje van de huid, de opperhuid. De celdeling gaat te snel, waardoor er huidkleurige, wratachtige bultjes op de huid ontstaan. Die zitten vooral op de romp, maar vaak ook op handen en voeten. De nagels gaan soms over de lengte inscheuren. De ziekte komt net zoveel voor bij mannen als bij vrouwen.

Symptomen

De verschijnselen kunnen erger worden door zonlicht, stress en bij vrouwen tijdens de menstruatie. Tijdens een zwangerschap wordt het vaak juist minder.

Behandeling

De ziekte van Darier is niet te genezen, want het erfelijke 'foutje' blijft bestaan. Wel kunnen de verschijnselen van de ziekte behandeld worden.

Vitamine A

Een middel dat wisselende resultaten geeft bij de ziekte van Darier is vitamine A. Het kan gebruikt worden in een zalf of als medicijn om te slikken. Bij sommige mensen verminderen de huidverschijnselen duidelijk maar bij anderen heeft het helemaal geen effect. Er is een vrij hoge dosis nodig en daardoor kan het middel vervelende bijwerkingen geven. Vitamine A is daarom alleen geschikt voor tijdelijk gebruik.

Dermabrasie of lasertherapie

Er bestaan ook medicijnen die wel langdurig gebruikt mogen worden, maar ook die zijn niet zonder bijverschijnselen. Behalve met medicijnen kan de huid ook behandeld worden met dermabrasie of laser. Daarbij wordt een laagje van de huid respectievelijk afgeschaafd / weggebrand. De wonden genezen meestal goed en de bultjes kunnen daarna soms jaren wegblijven. Wel zitten ook aan deze behandelingen nadelen: bij dermabrasie wordt het stuk nieuwe huid vaak wat lichter van kleur dan de omliggende huid en laser kan de huid blijvend beschadigen.