Eczeem bij baby’s

Ongeveer een op de tien baby’s krijgt last van eczeem. Bijvoorbeeld een baby met atopisch eczeem krijgt last van een droge huid en jeuk, waarbij roodheid kan ontstaan. Ook kan een baby last krijgen van contacteczeem of seborroïsch eczeem, waarbij dezelfde symptomen ontstaan als bij volwassenen.

Behandeling

De behandeling van eczeem kan bestaan uit het opsporen en wegnemen van de oorzaak. Dit kan wanneer het eczeem door een allergie of chemische stof wordt veroorzaakt.

Eczeem is niet altijd te verhelpen door middel van zelfmedicatie. Raadpleeg bij open wondjes, aanhoudende of ernstige klachten altijd een arts. De behandeling van eczeem met geneesmiddelen kan op meerdere manieren.

De huid kan bijvoorbeeld behandeld worden met zalf of crème tegen eczeem. Hierin zitten meestal vettige stoffen zoals vaseline, gecombineerd met werkzame stoffen zoals hormonen (corticosteroïden) of teer.

Ook kun je tabletten voorgeschreven krijgen tegen eczeem. Daarnaast kan er een medicijn gegeven worden tegen de jeuk.

Wat kun je zelf doen?

Verder is het belangrijk om irriterende middelen zoveel mogelijk te vermijden. Denk hierbij aan stoffen als verf of afbijtmiddelen, maar ook aan ‘onschuldig’ water en zeep: veelvuldig wassen droogt je huid ook uit en is niet bevorderlijk voor het voorkomen van eczeem.

Ook is het advies om niet te heet te douchen of te badderen en om bad- en/of doucheoliën te gebruiken.