Eileiderontsteking

Wat is een eileiderontsteking?

In het kort:

  • Bij een eileiderontsteking verspreidt een ontsteking zich vanuit de vagina via de baarmoederhals naar de eileiders.
  • Deze ontsteking kan acuut optreden of chronisch zijn.
  • Bekende symptomen zijn gevoeligheid en pijnscheuten aan één of beide kanten van de onderbuik, koorts, afscheiding en onregelmatige bloedingen.
  • Een eileiderontsteking is vrij onschuldig wanneer het tijdig en goed behandeld wordt.

De beste manier om een eileiderontsteking te behandelen is door middel van antibiotica en rust.

Over eileiderontsteking

Eileiderontsteking is een ontsteking die zich vanuit de vagina via de baarmoederhals een weg baant naar de eileiders (en soms ook richting de eierstokken). Eileiderontsteking kan acuut optreden of chronisch zijn, en aan één of beide kanten ontstaan.

Oorzaken

Eileiderontsteking ontstaat meestal als gevolg van seksueel overdraagbare aandoeningen, zoals chlamydia. Bijna altijd is er sprake van een infectie die vanuit je vagina, via de baarmoederhals in je eileider(s) terecht komt. Bij vrouwen die een spiraaltje dragen kan dit proces versneld verlopen. Het is ook mogelijk dat de eileider aan één kant ontstoken raakt door een ontsteking in de bekkenholte, bijvoorbeeld als gevolg van een blindedarmontsteking.

Symptomen

De symptomen en klachten die je kunt hebben van een eileiderontsteking zijn:

  • Gevoeligheid en pijnscheuten aan één of beide kanten van de onderbuik
  • Koorts
  • Misselijkheid en braken
  • Afscheiding
  • Onregelmatige bloedingen

Gevolgen

Bij een eileiderontsteking kan pus via de open uiteinden van de eileiders in de buikholte lopen. In dat geval zwellen de slijmvliesplooien in de eileider op en verkleven met elkaar. De eileider wordt vervolgens afgesloten en de pus hoopt zich erin op. In zeldzame gevallen barst het weer open kun je een buikvliesontsteking krijgen.

Eileiderontsteking is vrij onschuldig, zeker als het tijdig en goed behandeld wordt. Toch kunnen blijvende veranderingen aan de eileiders overblijven. De binnenkant van je eileiders wordt aangetast, er kunnen verklevingen ontstaan. Zaadcellen kunnen door de verkleefde eileiders de eicel niet of nauwelijks meer bereiken. Dit kan ervoor zorgen dat je minder vruchtbaar of zelfs onvruchtbaar wordt. Als er toch een eicel wordt bevrucht, is het voor deze eicel ook moeilijk om door de verkleefde eileider de baarmoeder te kunnen bereiken. Dit kan leiden tot een buitenbaarmoederlijke zwangerschap.

Behandeling

Antibiotica en thuis rusten zijn de beste methoden om eileiderontsteking te bestrijden. Opname in het ziekenhuis is bijna nooit nodig. Meestal verdwijnt de ontsteking na één of twee weken. De pijn en gevoeligheid kunnen langer aanhouden. Dit wijst echter niet op een terugkerende ontsteking, want dat komt zelden voor. Mits je voldoende rust neemt in de voorafgaande periode.

Als je denkt dat je mogelijk een seksueel overdraagbare aandoening hebt opgelopen, is het belangrijk om naar je huisarts te gaan en jezelf te laten testen. Als je chlamydia hebt gaat dat niet vanzelf over. Het kan uiteindelijk tot onvruchtbaarheid leiden. De beste preventie voor seksueel overdraagbare aandoeningen is veilig vrijen.