Elleboogkneuzing (Contusio of contusie elleboog)

Een elleboogkneuzing is een beschadiging van de weke (zachte) delen tussen de huid en het bot van het ellebooggewricht. De huid zelf is niet beschadigd en bloedt dus niet. Andere woorden voor elleboogkneuzing zijn contusio of contusie van de elleboog.

De elleboog is een zeer gevoelig en kwetsbaar gewricht waarin zich gemakkelijk na een letsel star bindweefsel kan ontwikkelen. Kapselschade en kraakbeenbeschadigingen komen hier ook vaak voor en kunnen ernstige beperkingen in de beweging veroorzaken. Ook kan een los fragmentje bot of kraakbeen na een letsel later veel problemen opleveren. Als de elleboog warm, gezwollen en beperkt in beweging blijft of wanneer zenuwuitval is opgetreden, is het noodzakelijk je huisarts te raadplegen.

 

 

 

Een kneuzing (contusie) van de elleboog wordt meestal veroorzaakt door stomp geweld op de huid, onderhuids bindweefsel, spierweefsel, botten en gewrichten. Bij contactsporten zoals rugby of vechtsporten ontstaan vaak kneuzingen. Hard vallen op de elleboog in en om het huis kan ook al een kneuzing opleveren.

De symptomen van een elleboogkneuzing zijn een pijnlijke elleboog, met meestal na enige tijd een zwelling (vochtophoping) en een bloeduitstorting. De bloeduitstorting is zichtbaar als een donkerblauwe verkleuring van de elleboog zelf of het weefsel eromheen. Na een kneuzing van de elleboog kan ook een ontstekingsreactie ontstaan en de elleboog kan stijf worden.

De behandeling van een elleboogkneuzing bestaat de eerste paar dagen uit koeling en rust. Koel de gekneusde elleboog minstens tien minuten en maximaal twintig minuten met een ijszak, een coldpack of met kraanwater. Zorg ervoor dat je altijd een droge doek legt tussen een ijszak of coldpack en de gekneusde elleboog. Dit om te voorkomen dat de huid aan de coldpack vastvriest of beschadigd raakt. Geef de elleboog daarna rust. Bij veel pijn kun je een paracetamol nemen of een pijnstillende zalf op de huid smeren.

Meestal gaat een elleboogkneuzing na een paar dagen tot drie weken vanzelf over. Na een aantal dagen kan er geleidelijk meer bewogen worden. Dit stimuleert het herstel.

Is er mogelijk sprake van een botbreuk, is er forse zwelling of blijft de pijn hevig ondanks rust, neem dan contact op met je huisarts. Als na het herstel van de kneuzing bewegingsbeperkingen optreden, kun je de hulp inschakelen van een fysiotherapeut of oefentherapeut.