Engelse ziekte (Rachitis)

Wat is de Engelse ziekte?

De Engelse ziekte (rachitis) is een aandoening van je skelet. Deze aandoening begint in de kinderjaren door een tekort aan vitamine D. Hierdoor ontstaan kromme benen. De naam voor deze ziekte is ontstaan doordat deze in de 19de eeuw veel voorkwam in de arme steden van Engeland. De kinderen die aan deze ziekte lijden kwamen zelden buiten, omdat ze veel moesten werken. Hierdoor kregen ze te weinig zonlicht, waardoor de botgroei verstoord raakte.

Tegenwoordig komt de Engelse ziekte weinig meer voor, omdat elk kind extra vitamines krijgt en het voedsel door de toenemende welvaart veel gevarieerder en gezonder is geworden.

Oorzaken

De oorzaak van de Engelse ziekte is een vitamine D tekort. Ons lichaam kan zelf vitamine D aanmaken. Maar hiervoor heeft het wel zonlicht nodig. Vitamine D wordt in de huid gemaakt en is onder andere nodig voor de opname van kalk en botgroei.

Symptomen

Bij de Engelse ziekte kun je last krijgen van de volgende symptomen:

  • Vertraagde sluiting van de grote fontanel
  • Een groot rechthoekig hoofd
  • Kielvormige borst
  • Verkromming van de ruggengraat in zijwaartse richting (scoliose)
  • Stoornissen in de gebitsontwikkeling

Verder zorgt de Engelse ziekte ervoor dat je botten zachter en buigzamer worden, omdat er minder kalk in komt. Door spierspanning kan vervolgens verkromming van de ledematen optreden. Uiteindelijk kun je O-benen krijgen.

Behandeling

De behandeling van de Engelse ziekte bestaat uit het aanvullen van het vitamine D-tekort. Vroeger werd hiervoor de hoogtezon gebruikt.

Omdat tegenwoordig elk kind extra vitamines krijgt en het voedsel door de toenemende welvaart veel gevarieerder en gezonder is geworden, komt de Engelse ziekte haast niet meer voor. Door verminderde vitamine D-opname in de darm, bijvoorbeeld bij darmaandoeningen of langdurige diarree, kan soms nog wel een vitamine-D tekort voorkomen. Dit wordt dan behandeld door de onderliggende darmaandoening te behandelen. Ook kunnen vitamine-D preparaten worden voorgeschreven.